Skapa känsla i bilden

I min fotografiska stil är fokus väldigt viktigt. Jag vill helst att skärpan ska vara knivskarp på rätt ställe om jag ska vara nöjd. Ibland kan jag tycka att kravet på knivskarpa bilder håller mig tillbaka när det kommer till att utrycka mig konstnärligt och därför har jag på senare tid experimenterat med att skapa känsla i bilden genom att röra kameran.

ICM för att skapa känsla

ICM betyder Intentional Camera Movement och är precis som det låter. Man lägger in en lång slutartid, liten bländare och fokuserar. När man sedan trycker av så rör man på kameran. Det här skapar en känsla av rörelse och allt i bilden blir lite suddigt. Helst ska något vara i fokus så att det blir en kontrast mellan fokus och inte fokus men man kan också välja en bild som är helt ur fokus.

Suddig bild på påsklilja där kameran snurrats för att skapa en känsla av en wirlpool.

Jag tycker att ICM är väldigt bra på att skapa känsla. Bilden ovan heter Backlash och är tagen en dag bär snön vräkt ner igen på mina planterade påskliljor. Rörelsen är tänkt att förstärka både de runda krukorna på bilden och just känslan av backlash när vintern gör comeback fast man börjat känna att det är vår.

Den trolska skogen

Suddig bild på tallar i snö som ger en trolsk, dimmig känsla.

Den här bilden är tagen i skogsplantagen utanför min by. Där står tallarna i raka rader med precis samma avstånd från varandra och jag kände att det här skulle kunna passa som just en suddig bild. Det var vinter och snön täckte hela marken och jag ville skapa en sagolik, dimmig känsla. Därför drog jag kameran nedåt när jag fotade så att tallarna ser ut att vara täckta av dimma. Jag är väldigt nöjd med resultatet.

Känslan av fart

Den här tekniken kan också användas för att skapa en känsla av fart. Bilden nedan tycker jag känns som att jag tittar på genom ett bilfönster eller i en snöstorm. Den snörika känslan förstärks när det vita dras ut över bilden

Suddig bild på snöig gran som skapar känsla av fart.

Det var lite hur jag jobbar med ICM för att skapa känsla i bilder. Kolla gärna in min Instagram för fler bilder eller besök mitt galleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *