Intill husväggen – jakten på våren

Våren är en väldigt speciell årstid. När värmen väl kommer hit ska den lyckas smälta 1-1½ m snö innan blommor, rabarber och ogräs kan titta upp. Det tar väldigt mycket tid. Intill huset tinar det snabbt och trots att det bara nån meter bort fortfarande är stora drivor med snö, så börjar våren sakta titta fram.

Lila krokus som växer upp mellan stenar. Bruna streck suddar kanterna på bilden som illustrerar vårens kamp.

Så igår tog jag med mig kameran och fotade våren precis intill husväggen. Här fanns en ensam liten krokus, som jag inte planterat utan som måste ha försatt sig bland stenarna. Jag gillar strukturen som blir med stenarna runt, lite annorlunda än när man kan fota en matta med krokus ute på gräsmattan. En ensam krokus som kämpar sig upp genom stenen.

Blå scilla som växer intill en grå husvägg på våren.

Scillan är nästan ett ogräs hos mig men ett väldigt välkommet ogräs så här års. Längst in mot väggen växer den trots kalla nätter och snö.

Planera för den tidiga våren

En del växter har själva försatt sig nära husväggen och utnyttjar den tidiga värmen till fullo. Andra växter har jag planterat där för att utnyttja den tidiga värmen och få en tidig skörd. Rabarber är en sådan växt.

Fotografi av röd och orange rabarber.

Precis när snön tinat bort och rabarbern syns för första gången har den inte fått något solljus och bladen är vackert orangea. Mitt mellan alla bruna växtrester känns de som en underbar färgklick.

På våren kommer rabarbern upp först. Röd rabarber med orange blad.

Med mitt fusk macro objektiv kommer jag riktigt nära och man kan se den häftiga strukturen i bladet som snart kommer att veckla ut sig, samtidigt som omgivningen blir väldigt suddig och nästan får rörelse. Jag gillar känslan väldigt mycket!

Närbild på lila krokus med orange pistill.

Macron låter mig också komma riktigt nära och fokusera på pistillen i blomman. Här står blomman i centrum och bakgrunden faller tillbaka. Våren är här.

Vackra fröställningar

Fröställning på våren av jättevallmo.

Intill väggen har också en jättevallmo etablerat sig. Jag vill egentligen inte att den ska växa där och vet att jag borde ta bort den. Men jättevallmo är en så fantastiskt vacker växt med kraftigt bladverk, vackra blommor och ännu vackrare fröställningar. Varje år försöker jag så vallmon från frön men den tar sig aldrig där jag vill att den ska växa. Den är bestämd på att växa precis intill husväggen.

Jag får i alla fall många fina bilder från den, som här på fröställningen med ett blått klätternät bakom. Älskar de orange och turkost möts så här.

För att se fler vårbilder, läs det här blogginlägget. Kolla också in min printshop på Printler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *