Fotoprojekt – Tre nyanser av mjölkört

Jag måste erkänna att en av mina svagheter som fotograf är att jag är väldigt dålig på att driva fotoprojekt. Många fotografer planerar sitt arbete väldigt noggrant med projekt, locations och stil men jag kan inte planera för mycket för då låser sig kreativiteten helt. När jag går ut och fotar har jag oftast bara en lös skiss av vad jag vill fota och letar sedan genom min trädgård efter sånt som är intressant.

Jag har begränsningar i form av få objektiv och att jag nästan bara fotar i min trädgård. Då och då dyker det dessutom upp projekt där jag väljer att följa en viss växt eller ett visst motiv genom säsongerna. Mitt projekt Tre nyanser av mjölkört var ett sådant projekt.

Den första bilden – Rosa

Rosa bild från fotoprojekt på mjölkört i blom.

Allt började med att jag såg att det var väldigt rosa borta på ängen. Eftersom vi inte sköter ängen särskilt bra har den invaderats av mjölkört, eller rallarros som den också kallas. Rallaros är en kolonisatör som sprider sig in på näringsfattig jord och producerar enorma mängder bladmassa, som sedan göder jorden så att andra växter kan etablera sig. Dåligt för min äng men blommorna är ganska fina när man kommer nära.

När jag tog fotot var jag inne i en period där jag försökte lära mig att kontrollera färgerna i bilden. Jag strävade efter att få så få färger som möjligt i bilden genom att hitta rätt vinkel och att behandla färgerna lite i editingen. Således skapades den här bilden som jag kallar den Rosa. Rosa och skir med fint fokus är den fortfarande en av mina bästa bilder.

Den andra bilden – Vit/lila

Bild från fotoprojekt på mjölkört  med bomullsliknande frön.

Jag tyckte verkligen om min rosa bild och kände att jag ville fortsätta att följa mjölkörten från blomma till frö och vidare till den fina höstfärgen. Så någon vecka sedan stod jag på ängen med kameran igen. Nu hade blomman förvandlats till en frökapsel. Mjölkörtens frön ser ut som bomull och är så skir. Bilden jag föll för är ett porträtt av detta vita bomull och mot en fond av fler vita blommor. Stammarna har nu fått en lila färg som visar sig både i huvudmotivet och bakgrunden.

Den tredje bilden i ett fotoprojekt

Röd bild på rallarros i höstfärger.

Den tredje bilden i fotoprojektet är den Röda. När mjölkört får sina höstfärger kan man verkligen förstå varför den heter Fireweed på engelska. Det ser nästan ut som att ängen brinner när den ändrar färg. Här försökte jag hålla projektet och göra den röda färgen helt dominerande i bilden. Älskar hur den här bilden kontrasterar mot de andra väldigt sköra bilderna med sin starka färg och lite ut zoomade perspektiv.

Häng ett fotoprojekt på din egen vägg

Två av bilderna i detta fotoprojekt finns att köpa i min Printler shop. Det är den Rosa och den Röda.

Rosa mjölkört från fotoprojektet Tre nyanser av mjölkört står ute i trädgården.

Bilderna funkar fint tillsammans eller var för sig och ger en fin färgklick till väggen.

Röd bild på mjölkört i röda höstfärger. Bilden är en tavla på väggen omgiven av tulpaner och dekorativa föremål.
Den röda i ram

Titta gärna på fler av mina bilder i Galleriet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *