Vackra mönster blir fotokonst

Något jag verkligen älskar att fotografera är mönster. Mönster finns runt omkring oss hela tiden. Det kan vara organiska mönster eller mönster som människan skapat, det spelar ingen roll. Med en kamera i handen kan alla mönster förvandlas till vacker fotokonst

Fotokonst med frostiga, gröna blad.

Den vackra daggkåpan ovan är ett av mina favoritkonstverk. Bilden är tagen på ängen utanför mitt hus på morgonen första gången vi hade hård frost på hösten. Som odlare blir jag alltid lite ledsen när frosten kommer för att frosten innebär slutet för så många växter. Blommor vissnar och skörd blir förstörd. Men som fotograf blir jag alltid lyriskt glad när frosten kommer för då finns chans att ta fantastiska bilder.

Röd, rostig stege som sitter på röd trävägg.

Husväggar har ofta fina mönster. Om de är målade och av trä finns ådringar, kvisthål och linjerna från brädorna som kombinerat rätt blir väldigt fina mönster. Här ovan får den rostiga stegen ge kontrasterande linjer som jag tycker blir väldigt fint.

Mönster när man kommer nära

Makrofotografering ger fler möjligheter för att skapa fotokonst av mönster. När man får komma riktigt nära uppstår mönster som inte helt uppfattas av ögat. Jag har tränat mitt öga att leta efter mönster och när jag sedan tar fram kameran hittar jag precis det jag tror.

Fotokonst som föreställer stjärnan i mitten på ett äpple.

Varje gång jag delar ett äpple tvärs över, fascineras jag av den vackra stjärnformen på kärnhuset. Här har jag kombinerat stjärnan med en antydan av äpplets cirkelform i vackert rött. Jag tycker att det gör bilden mer intressant än när jag bara fokuserade på stjärnan. Kontraster mellan olika former är oftast väldigt lyckat. Läs mer om min makrofotografering i det här inlägget.

Vedträn som ligger bredvid varandra och skapar ett intressant mönster med bruna och vita partier.

Även ved kan vara väldigt vacker när man delar den. Det här är rönn som har en mörkare kärna och ljusare kanter. När jag stod och klöv ved till vinterns brasor såg jag det vackra mönster som uppstod när jag la flera sådana vedträn bredvid varandra och tog genast upp kameran.

Träd som fotokonst

Träd är väldigt bra på att bilda fina mönster. På min tomt står flera riktigt stora björkar. Sådana som jag är rädd ska gå av och lägga sig över elledningen varje gång det stormar.

Sprickor i den vita barken som skapar mönster.

Oron är inte så kul men jag älskar verkligen de gamla träden. Barken har så fina mönster och sprickor och det är ett motiv som jag återkommer till väldigt ofta. Den vita och randiga barken blir väldigt vacker med alla sprickor och lav som växer på trädet.

Ett slyområde skapar skapar fin fotokonst med vita och orangea stammar mitt bland alla grenar.

En slydunge växer upp i utkanten av min tomt. Här stod tidigare en ladugård som revs innan vi flyttade in men nu håller naturen på att ta tillbaka marken. En solig februaridag tyckte jag att ett mönster tittade fram med de lite tjockare träden som syntes tydligt i allt kaos.

Fotokonst av tallstammar som gjorts suddiga med flit, ICM.

Ett annat sätt att skapa mönster av träd är att använda sig av ICM, alltså Intentional Camera Movement. Fint ord som bara betyder att man rör på kameran med flit för att skapa mönster med hjälp av oskärpa. Överallt runt vår by står träden planterade i raka rader eftersom skogen är plantage. Det där tänkte jag att jag skulle använda mig för att skapa bilden ovan. En vinterdag när snön låg djup, ställde jag mig vid trädplantagen och drog kameran lite snabbt nedåt. Resultatet var bilden ovan och jag är verkligen nöjd.

Is, skuggor och element – allt kan bli fotokonst

Mönster kan verkligen finnas överallt och när man väl börjat leta efter det är det svårt att sluta. Is är ett favoritelement som varje vår och höst skapar fantastiska mönster på vägen, väggen och som nedan bilen.

Is som bildat mönster på yta.

Även skuggor på väggen kan bli fina bilder med ett ganska suggestivt uttryck. Den här bilden är tagen en höstdag i mitt vardagsrum där skuggan från chiliplantor skapade ett fantastiskt konstverk.

Skuggor på väggen blir suggestiv fotokonst .

Det allra mest mondäna kan bli en häftig bild om man bara lyckas hitta mönstret i det. Nedan ser du ett av mina element. Vem hade kunnat tro att ett element skulle kunna bli fotokonst?

De vita strecken skapas av ett element som fotograferats rakt framifrån.

För att se fler av mina mönsterbilder, titta i min Shutterstock portfolio eller hos Mostphotos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *