Naturfotografering i dimma

Ett av mina favoritväder att fotografera i är dimma. Naturen blir både trolsk och mystisk när dimman sveper över den. Naturfotografering handlar mycket om att hitta intressant natur och isolera olika element från varandra. Dimma hjälper verkligen till med just att isolera motiv och skapa en förenklad bild av landskapet, något jag personligen alltid strävar efter.

Dimklätt berg i dova färger. Naturfotografering av dimma.

Dimma bland bergen

Bilden ovan är ett klassiskt motiv när det kommer till att skildra dimma. Dimman lägger sig över berget och isolerar den första kullen från den andra. En fotografs drömläge att fånga spännande bilder med lite trolsk känsla.

Ensam buske med orangea löv omringad av dimma. Naturfotografering på hösten.

Nästa bild är tagen nedanför mitt hus. Här står en sälg på lägdan med flera hus i bakgrunden och en klar dag skulle jag aldrig ha kunnat ta en bra bild här. Men när dimman låg tjock doldes den röriga bakgrunden och jag kunde ta den lugna, lite melankoliska bilden som jag var ute efter.

Naturfotografering av dimma i olika ljus

Att kombinera dimma med olika typer av ljus kan också skapa väldigt spännande bilder. Den första bilden här nedan är tagen i blå timmen en dimmig dag. Det vackra ljuset kombinerat med dimman skapar en spännande och lite egen bild med melankolisk känsla.

Blå bild på dimklädda träd i blå timmen.

Nästa bild är istället tagen tidigt på morgonen när solljuset kämpade för att ta sig igenom dimman och tränga ner på marken. Istället för ett blått ljus får vi nu ett gyllene ljus som färgar hela bilden. Det gyllene ljuset signalerar pånyttfödelse och skapar därför en känsla av hopp.

Ljus som kommer ned genom trädkronor i naturfoto av barrträd.

Kombinera dimma och snö

På sommaren ligger dimman oftast nära marken medan himmeln är klar men på vintern är det istället tvärtom. Då ligger dimman som ett lock över landskapet och skapar ett avstånd mellan mitten av byn och de omkringliggande bergen. Bilden nedan är mitt favoritexempel på det.

Naturfotografering på vintern av landskap täckt i vitt.

Man kan också få bilder där gränsen mellan himmel och skogsbeklätt berg suddas ut. Nästa bild är ett exempel på det där den första raden träd syns tydlig men sedan försvinner berget sakta upp i himmeln. Det är svårt att avgöra var berget slutar och himmeln börjar.

Naturfotografering på vintern av frostklädda träd på ett dimtäckt berg.

Vill du se fler av mina bilder, kolla in mitt instagramkonto. Läs också om hur jag söker Lugnet genom en fotolins i tidigare inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *