Fotografera våren

Hos mig råder minusgrader, snöfall och snålblåst. Snön ligger 1,5 meter djup på ägorna och våren lyser verkligen med sin frånvaro. Men jag har ändå börjat planera vårens fotograferingar. Våren är ju så väldigt snabb är uppe i norr och jag brukar ärligt talat missa den många år. Jag tar några bilder men är mest upptagen med att förbereda mina odlingar och så pang är det sommar och jag står där utan vårbilder. I år ska det inte vara så. I år ska jag fotografera våren.

Vårblommor

Våren för mig är mycket alla vårblommor som kommer upp. Påskliljor, scilla och krokus är favoritmotiv. Dessa har jag lyckats skildra ganska bra ändå genom åren. Det blir en så härlig vårkänsla på en gång bara man visar en påsklilja.

Scillan in vid betongväggen är det första som kommer upp och ibland har jag fotat den tidigt under mars. I år lyser den med sin frånvaro men bara temperaturen stiger så är den snabbt där. Scillan är så skör och liten och representerar verkligen våren för mig.

Fotografera våren och alla knoppar

Lövsprickning och alla knoppar är något annat som sker på våren som jag gärna vill skildra. Bilden nedan heter ’Fienden vaknar’ eftersom jag är kraftigt pollenallergisk. Jag tycker att den ger en underbar känsla av vår, på både gott och ont.

Fienden vaknar

Sälgen är det första som blommar på och viktig humlemat. Jag tänker att jag ska följa sälgen från första knopp till blommor och då gäller det att hänga med. En sen vår kan det röra sig om en vecka eller två för att fotografera hela förloppet.

Shutterstock finns fler av mina vårbilder till salu.

Aktiviteter att fotografera på våren

Våren innebär ju inte bara gröna blad, utan också en massa aktiviteter som man kanske inte gör på vintern. För mig börjar vårarbetet oftast med att klyva ved. Jag kan stå ute i timmar om det är en vårvarm dag och bara hugga ved. Det är skönt arbete för kroppen och ett utmärkt fototillfälle.

Jag odlar ju mycket och på våren finns det många fototillfällen förknippat med våren, både inomhus och utomhus. Små plantor i alla fönster och under ljus ska skildras och det kan jag ju faktiskt börja med redan nu. Frö ska sås och plantor skolas om. Nedan är mitt köksfönster i april för två år sedan. Små gurkor redo att skördas, det är vår för mig.

Barnen är ju roligt att skildra på våren också. Kläder kastas och de är lite som yra kalvar på grönbete när man äntligen kan springa runt hela tomten igen. Det måste jag se till att fånga på ett bättre sätt den här våren.

Konstnärligt

I år tänker jag försöka ta lite mer konstnärliga vårbilder. Jag har experimenterat lite med det tidigare år men inte lyckats så bra. Bilden nedan är en liten vit blomma i vårgräset där gräset och ljuset skapar ett spännande mönster. Mer sånt i år.

Så nu är jag redo för våren men ute är det flera minusgrader och 1,5 m snö. Trots det kommer ju alltid våren till slut och då ska jag vara redo med kameran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *