Makrofotografering – att komma riktigt nära

Makrofotografering är en av mina favoriter discipliner. Det är möjligheten att komma riktigt nära och se det där som man inte kan se med blotta ögat som är så väldigt spännande för mig. Som i bilden nedan. När jag ”jagade” den här jordsnylthumlan som drack nektar från anisisopen såg jag inte att det kryper en liten röd spindel på den svarta kroppen. Sådana detaljer klarar inte mina ögon av att se, men kameran kan.

Makrofoto på jordsnylthumla som äter nektar från en lila anisisop. En liten röd spindel kryper på kroppen. Bilden har grön bakgrund.
Jordsnylthumla

Hur otroligt symmetriskt och spännande mönstret i en maskros är kan heller inte mitt öga uppfatta. Jag vet att de flesta trädgårdsmästare hatar maskrosor men min trädgård är min palett och maskrosor som gått i frö är ett av mina favoritmotiv. Så mycket detaljer, sådan organisation och framförallt vilket mönster. Därför blir jag väldigt glad varje gång jag hittar en maskros i trädgården.

Med hjälp av makrofotografering kan man se in i en maskros i frö. Mönstret är organiskt och tätt. Svartvitt.
Närbild av maskros i frö

Makrofotografering av insekter

Ett av det vanligaste motiven för makrofotografer är insekter. Insekter är väldigt spännande att fota nära eftersom vi inte ser dem så i vanliga fall. När jag började fotografera humlor i min trädgård märkte jag att humlan är täckt med små, små hår, har mönstrade vingar och svarta ögon. Dessutom har alla humlor olika ränder. Det gjorde mig nyfiken. Finns det olika sorters humlor?

Mörk jordhumla på rosa blomma

Det visade sig finnas massor med olika sorters humlor och jag ägnade en sommar åt att lära mig att se skillnad på dem. Så nu flyger inte längre humlor runt i min trädgård. Det är taigahumla, mörk och ljus jordhumla, jordsnylthumla och den snabba haghumlan som bebor min trädgård.

Taigahumla

Även andra insekter lämpar sig för makrofotografering. Den här gräshoppa satt och solade på vårt trappsteg. Det innebar ett foto i full sol, något jag vanligen inte är särskilt bra på. Men här tycker jag att den karga bakgrunden och den tydliga skuggan på marken ger en intressant bild.

Spindlar är också spännande och ofta kan man få lite mer tid på sig att komponera bilden när det är en spindel än en flygande humla. När jag fotar makro, försöker jag att inte bara fokusera på huvudmotivet utan att också tänka på bakgrunden. Här har jag valt att fota från en vinkel som ger ett rött hus i bakgrunden, vilket gör bilden mer färgglad och trådarna lättare att se än om jag valt himmeln som bakgrund.

Spindel som klättrar i nät med röd baksida.
Korsspindel med röd bakgrund

Kom nära mossa, kaffe och mat

Insekter är kul och klassiskt men de riktigt häftiga bilderna får jag när jag riktar makroobjektivet mot något annat än insekter. Som min gröna närbild på kvastmossa nedan. Precis som med maskrosen tycker jag att den här bilden ger en inblick i något som nästan känns som ett eget universum.

Makrofotografering av kvastmossa
Kvastmossa

Att fota mat kan också bli väldigt häfta makrobilder. Nedan en mörk bild på kaffebönor taget under årets mörkaste tid. Det speglar jag med mörk bakgrund, mörk tallrik och ett ganska mörkt ljus. Jag har bara använt naturligt ljus på den här bilden och det resulterar i en väldigt mörk bild.

Kaffebönor på svart tallrik med svart bakgrund. Exempel på makrofotografering.
Kaffebönor

Makroobjektiv är duktiga på att återge detaljer. Det gör att de är perfekta för att fota mat. Den här bilden på hasselnötter är en av de första bilderna jag tog med makro och jag tycker att den är fantastisk. Detaljerna, djupet och ljuset. Även här har jag bara använt naturligt ljus. Jag trivs bäst med naturligt ljus istället för lampor och blixtar.

Närbild på hasselnötter
Hasselnötter

Teknik och utrustning

Makrofotografering är ganska tekniskt. Man behöver ha en stor bländare, eftersom man kommer så nära. Man behöver också ha en hög slutartid för att minsta lilla skakning syns. Därför använder de flesta stativ när de fotar makro. Det gör jag också ibland. Men bara ibland för jag hatar att fota med stativ. Det tar så lång tid, är svårt att ställa in och man hinner aldrig fånga en humla rörelse. Därför använder jag mig av höga slutartider och lite högre iso för att ändå få ljusa och skarpa bilder. Jag fotar också bara makro ute när det är bra ljus.

Liten fluga på solros. Bilden är svartvit.
Fluga som inte väntar på att jag flyttar stativet

Objektiv för makrofotografering

Jag äger inga fina makroobjektiv, för de är ganska dyra. Istället har jag två zoom-objektiv med makroläge. Det ena har makro på 80 mm och alla bilder i det här inlägget är tagna med det objektivet. Jag har har haft det väldigt länge och använder det i stort sett bara till makro. Det andra objektivet har jag köpt i vinter och det har makro på 180-300 mm och jag ser väldigt mycket fram emot att testa det i sommar.

Zoom objektiv med makroläge för makrofotografering.
Zoomobjektiv med makro

Ett riktigt makro objektiv ger en återgivning på 1:1 men mina objektiv ger en återgivning 1:2. Det gör att för att komma riktigt nära det jag vill fota behöver jag oftast beskära bilden lite i efterbehandlingen för att alla detaljer ska komma fram.

Vill du se fler av mina makrobilder så har jag fyllt på med närbilder i Galleriet. Flera av bilderna finns också att köpa på Shutterstock och Mostphotos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *