Gamla fönster – en fotostudie

På vintern när det inte alltid finns så mycket fotomotiv, brukar jag fotografera den gamla förfallna västerbottensgården som står på vår tomt. Framförallt tycker jag om att fota alla gamla fönster som sitter på huset. Det hade varit en dröm att få renovera den men brist på pengar, tid och energi gör att förfallet fortsätter. Tråkigt, men som fotograf älskar jag förfallna hus. De har så mycket mer karaktär än bebodda hus.

Foto av gammalt fönster som reflekterar den blå himlen.

Se hur de här munblåsta fönstren speglar ljuset och himlen, det är ju helt fantastiskt! Färgen, reflektionerna. Jag bara älskar det.

Snötäckta gamla fönster.

Att huset inte är uppvärmt gör att det den kalla tiden på året helt isar igen. Då bildas vackra mönster av både snö och is som jag tycker är helt fantastiska. Funkar lika bra på håll som i närbild.

Is som täcker blå, kalla fönster.

Foton av gamla fönster inomhus

Inomhus kan man verkligen se hur fint fönstren släpper in ljus. Tänk att bo i sånt här ljus! Vackert men ganska kallt såklart. Bilden nedan är tagen inne på vinden. Där finns det inget golv, är högt i tak och tvättlinor löper över hela rummet. Ett av de finaste rummen i huset.

Gammalt fönster från insidan med fantastiskt ljus.

Nästa bild kommer från köket. Här har det varit vattenskada och själva köket är nedplockat men fönstren lyser fortfarande med samma fina ljus. Det får rummet att se vackert ut trots allt förfall. Jag älskar den här bilden med det fantastiska ljuset från fönstren och den skira lilla lampan gör att man inte ser skrotet på golvet förrän efter ett tag. Det berättar en historia om ett hus som inte längre finns.

Gammalt kök med fint ljus som silar genom fönstren.

Detaljer på huset

Det vackra med gamla fönster är ju inte bara glaset utan alla beslag och detaljer. Man la verkligen ned sin själ i husen förr i tiden och även de enklaste delar får fina och utsmyckade detaljer. Det värmer verkligen i hjärtat att se sådana här beslag.

Metalldetalj på gammalt fönster.

Här förstärks det röda i rosten av den sena höstsolens orangea ljus. En bild med många linjer av många olika material: trä, glas och metall. Den fluffiga snön skapar sedan en spännande kontrast till alla räta linjer.

Varmt höstljus som reflekteras på husvägg.

Samma fönster, samma tid men här med fokus på hur det fina ljuset träffar fönsterbrädorna och färgar allt orange.

Gamla fönster med spöklika reflektioner.

En dag med kallare ljus fokuserade jag istället på skuggorna som de spretiga träden skapar en vårdag. Här ser huset läskigare ut med hårda, kalla skuggor. Det kittlar fantasin och ger känsla av spökhus. Men det är samma hus som tidigare badade i varmt, orange tonat ljus.

Läs också om hur jag fotar genom fönstren på vintern för att slippa gå ut. Mina ödehusbilder finns att köpa hos Mostphotos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *