Fotografera grönsaker

Ett av mina största intressen är att odla grönsaker. Jag älskar det hårda arbetet som ger utdelning hela hösten och smaken av hemodlade grönsaker som går inte att jämföra med köpta. Nästan allt är godare om det kommer direkt från trädgården. Jag tycker också om att fotografera grönsaker och många är bilderna som kommit direkt från min köksträdgård.

Närbild på gröna basilikablad.
Närbild på basilika blad

Det roliga med att fotografera grönsaker

Jag tycker om att fotografera grönsaker nära med mitt macro objektiv. Då ser man alla detaljer och fina blad. Det är också en upplevelse att få komma riktigt nära och uppleva grönsakerna på ett sätt som ögat inte kan själv. Allt organiskt består av fina mönster, trådar och färger som är spännande att fota.

Närbild på fänkål
Närbild på fänkål

Färg när du fotar grönsaker

Något annat grönsaker bidrar med är färg. Underbar grön, röd och gul färg. Ett av mina favoritfoton är bilden nedan. Ett hav av vacker grönkål sträcker sig i solen och lovar mat hela hösten. Med den här bilden ville jag skapa något som var helt grönt men ändå intressant. Strukturen på kålen och det perfekta fokuset gör att bilden säger något trots en enformiga färgen.

Jag tänker ofta på färg när jag fotografera grönsaker.

Kålrabbi är en väldigt spännande grönsak både när det kommer till smak och till utseende. Den ser ut som ett litet flygande ufo och är vackert lila. Få foton får mig att tänka på sommar lika mycket som det här. Färgen och ljuset gör mig bara glad.

Skildra skördelycka

Att odla grönsaker för mig handlar lika delar om arbetet och skördelyckan. Genom åren har jag många gånger skildrat just skördelyckan i mitt fotografi och det är dessutom ett populärt motiv som säljer.

Fotografera grönsaker genom att visa skördelycka i en hand som håller vitlök.
Hand som håller vitlök

Jag tror att det ligger i tiden, den där längtan tillbaka till jorden och att skildra det i foto är att ge människor möjlighet att uppleva det även om de inte odlar själv. Mina grönsaksbilder används av människor över hela världen för odlandet förenar oss. Alla måste äta och maten kommer inte från Ica. Den har börjat i jord och jag vill med mina bilder påminna människor om det.

Hand som skördar zucchini. Att fotografera skördelycka är att fotografera grönsaker.
En av mina bästsäljare på Shutterstock: Hand som skördar zucchini.

Se fler av mina grönsaksbilder på Shutterstock, där du också kan köpa bilder och använda hur du vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *