Fota reflektioner

Att fota reflektioner är väldigt spännande och ett sätt att skapa djup och mystik i en bild. Mitt första försök var bilden nedan. Bilden föreställer min dotter som sitter i fönstret och tittar ut. Jag måste erkänna att jag inte såg den fina reflektionen när jag tog bilden, utan upptäckte den först när jag editade. Jag tycker otroligt mycket om bilden eftersom det är ett tidigt försök att utveckla ett mer konstnärligt fotografi.

Fota reflektioner i fönstret. Flicka som sitter och tittar ut genom fönstret och ansiktet reflekteras i fönstret. Svartvit bild.
Julen 2020

Fota reflektioner i vattnet

Reflektioner i fönstret är väldigt fina men vanligare är det kanske att man fotar reflektioner i vattnet. Vatten ger en fin dimension till naturbilder och låter ögat stanna länge i bilden för att fundera ut vad som är reflektion och vad som är ovan vattnet.

Att fota reflektioner är att skapa bilder med djup och mystik. Här en sjö där man ser vassen både växa uppåt och nedåt i vattnet.
Vass som reflekteras i vattnet

Just den här illusionen där det är svårt att veta vad som är ovan vattnet och vad som är reflektioner, har jag lekt lite extra med i den blå bilden nedan. Först ser vi en vassdunge i vattnet som reflekteras och bildar långa streck där det är mycket svårt att se var vattengränsen går. Sen inser man att bilden är faktiskt vänd upp och ned vilket förstärker illusionen ännu mer.

Vass sin reflekteras i vattnet. Bilden är upp och ned och det är svårt att avgöra vad som är upp och vad som är ned.
Blå bild på vass som speglas i vattnet

Alla vatten kan ge fina reflektioner och det gör att det är alltid värt att experimentera lite. Vattenpölar, små dammar eller som nedan där jag har vatten i en järngryta ute i trädgården som kan ge välidigt fina bilder med djup. Här reflekterar vattnet lavendeln tillsammans med molnen på himlen och skapar en fin kontrast till det gröna. Jag har fler fina foton från den här vattenspegeln, du kan kolla in i Galleriet för att se fler.

Att fota reflektioner är ett sätt att leka med verkligheten. Bilden visar lavendel som speglas i en vattenspegel.

Speglar

Jag trivs bäst som fotograf ute i naturen där jag får använda mitt öga för att hitta sätt att skildra den fantastiska omgivningen. Stileben inomhus har jag faktiskt inte riktigt tålamod till eftersom man måste vara väldigt nogrann. När det är väldigt dåligt väder kan det ändå hända att jag försöker mig på stileben exempelvis med en spegel. En av mina favoriter är den här torkade rosen som blir en dubbelros i spegeln. Jag är väldigt nöjd med hur den svarta bakgrunden framhäver rosen även om bilden blir lite mörk.

Fota reflektioner är svårt

Reflektioner är något jag skulle vilja jobba mer med men det är faktiskt ganska svårt att använda korrekt. Ofta kan det bli som i bilden nedan. Som här nedan där den gula höstskogen reflekterar i vattnet men inte kristallklart som jag skulle önska, utan ganska suddigt. Hit skulle jag ha behövt återvända en vindstilla dag eller kanske använt en längre slutartid och stativ.

Men det är ju det som är så roligt med fotografi: Det finns alltid något mer att lära. Kanske är det dags att testa tricket i den här filmen: Att ta med sig en skål med vatten ut när man fotograferar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *