Ljusvattnet – Den vackra byn

Det är en historia jag älskar att berätta, den om hur vi hamnade i Ljusvattnet i Skellefteå kommun. Skellefteå var staden jag flydde redan som 16-åring för att den inte kändes som en plats för en känslig själ som ville bli poet. Intressant med tanke på hur många poetiska författare som kommer från Skellefteå kommun men man är ju inte smartast när man är 16.

Efter många turer runt om i landet hamnade jag med min familj i Vällingby, Stockholm. När jag fick mitt andra barn ville flytta ”hem” redan veckan efter förlossningen. Jag behövde en större flock för att klara av att vara tvåbarnsmamma och de flesta familjemedlemmar bodde i Skellefteå. Maken vägrade. Aldrig mer Norrland var hans inställning efter en vinter i Umeå. Så gick det 1,5 år av maken pendlandes in till stan, vi skaffade kolonilott, började odla och så smått drömma om ett annat – enklare – liv. En dag kom maken hem sent efter ännu en försening i trång kollektivtrafiken och sa: Nu är det slut mellan mig och Stockholm. Jag vill inte bo här längre. Så började resan som slutade med att vi sedan 8,5 år bor i den vackra byn Ljusvattnet.

Skylten Välkommen till Ljusvattnet i vinterskrud.

Då vill jag bo i Ljusvattnet

Att det skulle bli just Ljusvattnet var självklart för mig för jag ville bo på en vacker plats och den vackraste plats jag kände till i Skellefteå var Ljusvattnet. Jag hade inte varit där sen jag fyllde sju och slutade förskolan men bilden av sjöarna omringade av berg syntes fortfarande så fort jag blundade. En trygg och vacker plats.

Sjön Yttre Ljusvattnet på hösten

Vi åkte hit på julledigheten och tittade på ett litet, gult tegelhus från 60-talet. Helt oansenligt men med stor tomt och en extremt låg prislapp. Vilket var tur eftersom det ändå tog oss flera månader att hitta en bank som ville ge ett lån till en tvåbarnsfamilj med bara en inkomst på ett hus som legat ute till försäljning i över ett år. Idag är samma hus värt 3 gånger så mycket men det är en annan sak.

Naturfotograf i byn

Att vara fotograf och bo på en så vacker plats är väldigt inspirerande. De allra flesta av mina foton är tagna i byn, eller ännu hellre på min 8000 kvm stora tomt. Min trädgård är min främsta sysselsättning. Här odlar jag familjens grönsaker och skapar trädgårdsrum, här får jag inspiration och skapar. Min trädgård är min målarduk och palett.

Närbild på vattendroppe i daggkåpa

Att vara så intresserad av trädgård och bosätta sig så långt norrut är utmanande men alla zoner har sina problem. Jag njuter av den trädgårdstid jag får. Vintrarna är vackra och vita, istället för regniga och leriga som i södra Sverige. Som fotograf älskar jag dessutom vinterns förmåga att sudda ut detaljer i bilderna och bara visa det viktigaste.

Vintervy över Ljusvattnet

Vill du läsa mer om Ljusvattnet kan du surfa in på byns hemsida eller kolla in byns Instagram. Det är en aktiv by med mycket aktiviteter och många barnfamiljer. Vi blev glatt emottagna redan från första veckan och vi har aldrig ångrat flytten. Jag har lagt lite bilder från Ljusvattnet i Galleriet, så klicka in där om du vill se fler bilder från vår vackra by.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *