Fota genom fönstret

Några av mina finaste vinterbilder är tagna genom ett fönster på övervåningen. Snöklädda landskap är ju väldigt vackert men jag är inte så sugen på att gå ut och plumsa i snö när det är kallare än -10 eller snöstorm. December-februari händer det därför med jämna mellanrum att jag fotograferar det vackra, vita landskapet inifrån. Att fota genom fönstret är perfekt för oss frusna fotografer.

Granar i snöstorm jag fota genom fönstret.
Bild tagen från insidan av mitt hus i snöstorm

Fota ute inomhus

Även om man naturligtvis kan gå ut och fota när det är snöstorm är det ganska skönt att sitta kvar inne och fota genom fönstret. Fotot ovan tycker jag är fantastiskt vackert och jag behövde inte gå ut alls. Allt man behöver göra är att öppna fönstret en liten stund när man tar sin bild så att inte reflektionen från fönstret hamnar i vägen. Jag älskar verkligen den känslan när jag slipper gå ut i snöstormen men ändå kan ta fantastiska vinterbilder.

Ser inte det här mycket trevligare ut än att stå i snö till ljumsken medan snön öser ner?

Projekt jag fotar genom mitt fönster

Ett projekt jag har har där jag fotar genom mitt fönster är att fota en död talltopp som står utanför mitt fönster. Varje år dör den lite till och jag tycker att den är fantastiskt vacker. Den ser väldigt olika ut beroende på himlen och jag fotar den flera gånger per år.

Kollage av foton på död trädtopp som är foto genom fönstret

I samma träddunge står en gran och en tall som ofta fastnar på mina bilder. Här för att ljuset så vackert silas genom dimman.

Ljuset skiner in genom trädtopparna och träffar dimman på marken.

Jag riktar också objektivet mot berget när jag fotar genom fönstret och zoomar med 200-300 mm. Där kan jag stå länge och försöka komponera en bild med ett helt nytt perspektiv.

Snötäckta granar i berget.
Här snöade det verkligen, så att träden i berget inte blir mer än en skugga man kan ana.

Att tänka på när man ska fota genom fönstret

För att kunna variera sina bilder är det bra om man har ett objektiv med en lite kraftigare zoom. Mitt är 70-300 och det räcker alldeles utmärkt när jag ska fotografera genom mitt fönster. Att släcka alla lampor inne är också bra, så att man inte råkar få in något ljus i kameran. Om man komponerar bilden innan man öppnar fönstret slipper man bli så kall. Det kanske är självklart för alla andra men för mig tog det några försök innan jag insåg det. Ett stativ är naturligtvis bra att ha också så att ha så att bilderna blir skarpa.

Följ mitt Instagram eller klicka till Galleriet för att se fler bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *