Vedskjul av lastpallar

Det var en enkel nödlösning i höstas när vi inte visste vad vi skulle göra av veden men jag tycker att det blev så bra att den får nog stå kvar i år också. Vi gjorde ett enkelt vedskjul av lastpallar med glasfibertak (för att vi hade det hemma) och lite löst virke som låg kvar från tidigare projekt. Ett helt gratis vedskjul med andra ord.

Ved staplad i ett enkelt vedskjul av lastpallar.

Ibland bygger man stabilt och för länge, ibland hittar man en nödlösning som fungerar ganska bra och är okej snygg. Jag har hela vintern blivit glad när jag tittar ut genom fönstret och ser min ved staplad i dessa skydd.

Någon plockar ved ur ett vedskjul.

Det finns något vackert i det enkla och ved i sig är ju så vackert så man behöver nästan inte mer. Att ta vara på alla resurser man har när man ska bygga känns också väldigt miljövänligt. Så lite som möjligt till skroten!

Ved i vedhämtare av gamla byxor.

Vi använder väldigt lite ved. Bara till att elda i den öppna spisen för mys eller ibland ute för att grilla korv. Veden i två sådana här vedskjul räcker i två år för oss. Det är ändå en trygghet i att ha ved ifall det blir riktigt kallt. Då kan vi tända en brasa i den öppna spisen och njuta av värmen. Här hämtar jag ved med min vedhämtare av gamla byxor.

Så gör du ett vedskjul av lastpallar

Konstruktionen är väldigt enkel. I botten ligger en lastpall. Den är uppställd på klossar i framkant för att den ska bli någorlunda rak. I lastpallen skruvas stolpar fast. I fasaden på vårt gamla hus, skruvas två reglar fast . Även mellan de främre stolparna ligger det en regel och på dessa reglar ligger taket.

Bild på hur vedskjul av lastpallar ser ut.

Ett så här enkelt tak klarar ju naturligtvis inte någon stor snömängd men vi eftersom taket är så lågt är det enkelt att borsta av snön om det börjar bli för mycket. Taket lutar lite grann för att det ska vara enklare att borsta bort snön. Räfflorna hamnade ju åt fel håll (för att materialet skulle räcka) men eftersom taket lutar lite snett utåt också har det funkat bra.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *