Hängstol av en hängmatta

Förra året gjorde vi en hängstol av en hängmatta som vi fick av min styvmor. Hängmattan hade hon fått för tjugo år sedan av en bekant som varit i Sydamerika och sedan aldrig använt. Även om vi har många träd på vår tomt så är det få träd som står så nära varandra att vi kan ha en hängmatta mellan dem. Därför bestämde vi oss för att göra en hängstol istället.

Hängstolen blev mycket populär och barnen bråkade om vem som ska få sitta i hängstolen hela sommaren. Så i år tänkte jag göra två hängstolar till. Jag tänkte så här: Tre barn – tre hängstolar = mindre problem. Vi får se hur det går. Eftersom jag inte hade någon hängmatta liggandes den här gången, så köpte jag två billiga hängmattor. Oftast kostar hängmattor mindre än hängstolar, så här finns många kronor att spara!

Det här behöver du

Det här behöver du till en hängstol: Tjock rundstav, rep och hängmatta
  • Hängstol
  • Tjockare rundstav
  • Rep

Till det här projektet behöver du en tjock rundstav som är ungefär 105 cm lång, en hängmatta och ett rep. Jag har använt ett gammalt trappräcke och jag tror egentligen inte att pinnen måste vara riktigt så tjock egentligen. Man tager vad man haver men jag tänker att det är bättre att göra lite för rejält än lite för tunt och riskera att någon sitter sönder stolen.

Så här gör du en hängstol

Börja med att kapa den runda pinnen till ungefär 105 cm. Borra sedan ett hål ungefär 6 cm från kanten i vardera ände. Hålet ska vara så tjockt att du kan dra igenom repet. Jag använde en 16 mm borr.

Närbild på hur hängmattan fästs i pinnen.

När du har borrat ett hål är det dags att stoppa in hängmattans upphängningsgrej i hålet på rundstaven. Sätt också in de två bakersta öglorna, se bild för att förstå. Det sista är för att hängmattan ska göra en rygg och bli lite bekvämare att sitta i.

Dra sedan repet genom hålet och knyt en fast knut. Om repet är svårt att dra igenom kan jag tipsa om att linda lite slivertejp runt änden, så att repet håller ihop lite bättre.

Bild på mig när jag knyter fast hängstolen.

Nu är det dags att hitta en lämplig gren att fästa hängmattan i. För att skydda trädet borrar du inga hål, utan slänger bara repet över grenen och sedan drar du repet genom det andra hålet. Testa att grenen verkligen är tillräckligt tjock genom att hänga i den om du är osäker. Klart!

Jag sitter och njuter i en hängstol.

Jag sätter min ganska lågt för att min tre-åring ska kunna sätta sig själv men det där är ju enkelt att reglera till just den höjd som passar dig. Här kan jag sitta hela sommaren!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *