Tvättsäck av stuvbitar

Våra gamla tvättsäckar fick slängas efter att avloppsvattnet började stiga i källaren och jag kände inte för att köpa nya. Så det fick bli att ta fram symaskinen och sy en tvättsäck av stuvbitar. Eller tre blev det förresten. En var till de stora barnen och sedan en till mig och Oskar.

Från och med den här veckan kommer jag bara att publicera ett blogginlägg per vecka, på torsdagar. Det beror på att odligssäsongen drar igång och jag behöver satsa mer på mitt självhushåll. Du kan läsa om min odling i norr på bloggen Familjen W på Hallonbacken.

Tvättsäck som hänger på krok på väggen.

Och här kommer resultatet. Det blev en tvättsäck med ett långt axelband, så att man kan bära er den i källaren på ett enkelt sätt. Till det här projektet har jag framförallt använt gamla gardiner. Man vill ha ganska stabila tyger för att säcken ska hålla och i mitt förråd finns mängder med små bitar som blivit över när jag sytt gardiner, eller gardiner som vi tröttnat på. Har du inga gardiner fungerar jeans eller andra byxor också bra!

Om du vill göra en likadan säck behöver du:

  • Tyg
  • ev vliselin

Så här syr du en tvättsäck

En rektangel av panelgardin.

Att sy en tvättsäck är ganska enkelt. Du börjar med att klippa till en rektangel som är 60 x 110 cm. När man använder återbrukat material kan det ofta vara så att man inte har en så stor bit liggandes. Då kan du bara sy ihop några olika bitar, så att du tillsammans får en rektangel som är 60 x 110 cm. På bilden ovan har jag använt en panelgardin som var för smal och därför sytt ihop två olika delar. Sick-sacka runt rektangeln.

Klipp sedan två cirklar som är 35 cm / diameter. Det här är botten på tvättsäcken. Om du använder ett riktigt stabilt tyg, exempelvis jeans, behövs bara 1 botten. Sicksacka runt bitarna.

Sedan är det dags för axelbandet. Klipp en bit tyg som är 160 cm x 12 cm. Även här kan du sy ihop olika bitar för att få en tillräckligt lång bit.

En 10 cm bred remsa av vliselin stryks fast längst upp på rektangeln.

Om tyget är lite tunnare, som mitt av gardintyg ovan, rekommenderar jag att du förstärker med lite vliselin. Klipp en bit som är 10 cm bred och 110 cm lång och stryk fast den längst upp på det stora tygstycket. Sätt också en bit vliselin på en av bottenbitarna.

Dags för montering

Ett strykjärn stryker ett 1 cm invik.

Vik ned 1 cm längst upp på den översta delen av rektangel. Den som har vliselin längst upp. Använd strykjärn.

Ett 10 cm invik.

Vik sedan ned 9 cm, stryk, nåla och sy fast. Det här är den förstärkta kanten längst upp på tvättsäcken.

Axelbandet har vikts på mitten och nålats ihop räta mot räta.

Nu är det dags att sy axelbandet eller bandet som säcken ska hänga i. Vik axelbandet på mitten och nåla räta mot räta. Sy en raksöm och vänd sedan bandet ut och in. Pressa!

Rektangeln som ska bli en tvättsäck ligger på golvet och axelbandet sätts fast på tygstycket.

Sy sedan fast axelbandet på rektangeln enligt bild ovan. Hur långt du vill ha mellan banden avgör du själv men jag tyckte att det här avståndet blev väldigt bra.

Botten på tvättsäcken har nålats fast räta mot räta.

Nu är det bara att sy ihop säcken kvar. Lägg rektangeln räta mot räta och sy ihop kortsidorna. Nu har du en tub. På botten av de ska botten sys fast. Sätt bottnarna med avigsidorna mot varandra och nåla fast mot tubens rätsida.

En tvättsäck hänger på väggen .

Att sy en tvättsäck av stuvbitar är ett enkelt projekt som inte kräver särskilt mycket sömnadskunskaper.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *