Planetlampor till rymdrum

Äldste sonens rum var det första vi renoverade när vi flyttade till vårt hus för snart 6 år sedan. Hans rum var lite vattenskadat och luktade inte så gott. Garderoben revs ut, tapeten togs bort och så målade vi i svart och rosa, efter hans önskemål. Vi satte också upp en jättesnygg rymdtapet med solsystemet som passade lika bra då som nu till den vetenskapsintresserade sonen. Planen var också att jag skulle göra planetlampor till rymdrummet.

Det gjorde jag också. Jag gjorde flera snygga bollampor av snöre och en av dessa hängdes upp i sonens rymdrum.

I snörlampa hänger själv i taket.

En liten bollampa blev dock inte tillräckligt med ljus för det stora rummet, så ett år senare ersattes den med en spotlampa vi hittade på loppis. Sen började vi bygga om hallen och jag tyckte att spotlampan skulle ge bättre ljus där.

Men hur skulle jag genomföra det utan att sonen blev utan belysning? Jag gjorde som jag egentligen tänkt från början och satte ihop tre bollampor i taket. Rummet är ljust och sonen är nöjd.

Tre planetlampor hänger från taket med en tapet med solsystemet på i bakgrunden.

Vi fäste dem i taket med en handdukstång som låg i huset när vi flyttade in. Superenkelt projekt som bara krävde att mannen kopplade ihop tre lampor till en stickkontakt. Jag tycker att de passar perfekt in i rymdtemat och dessutom ger de ordentligt med ljus till ett av husets mörkaste rum.

Tre planetlampor hänger tillsammans på en stång i taket.

Så gör du egna planetlampor

Den här beskrivningen är hämtad från min andra blogg Familjen W på Hallonbacken. Snörlampor är fina lampor som ger bra sken och dessutom är de väldigt enkla att göra själv! Allt du behöver är tapetklister, en badboll (eller ballong, pilatesboll, hoppboll etc) och snören. Ett par diskhandskar kan också vara bra så att du inte blir så kladdig.

Rulla upp snöret och doppa det i tapetklistret. Sedan lindar du snöret över badbollen men lämnar en liten öppning längst upp där du kan föra in lampan. Linda lite kors och tvärs så får du bäst resultat. Nedan var min boll efter ett nystan snöre. 

Snöre lindas runt en badboll för att göra planetlampor.

Se till att du lägger ordentligt med lim på slutet på snöret så att det fastnar ordentligt. Sedan lägger du bollen att torka på en plastpåse. Börja med att ha delen med hålet nedåt och vänd sedan efter en dag. Det tar 2-3 dagar innan lampan torkat helt. När den är helt torr öppnar du ventilen till bollen och släpper ut luften. Sedan är det bara att knyta fast en lampa med sladd i öppningen och hänga upp.

Mycket snöre lindat runt en badboll.

Vill du ha planeter i olika färger är det bara att använda olikfärgat garn. Så enkelt är det att göra dina egna planetlampor!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *