Fuskkrage av stickad tröja

Den vackra vårvintern är här igen och jag vill vara ute i solen så mycket som möjligt! Men det är ju fortfarande ganska kallt, så jag vill gärna ha lite varma kläder på mig. Jag har länge velat ha en fuskkrage men stiklusten har svårt att infinna sig i år. Så kom jag på att jag kan ju faktiskt göra en fuskkrage av en stickad tröja och så blev allt mycket enklare.

Stickad tröja som ska förvandlas.

Den här tröjan var den första tröja jag stickade till min man. Det var 2012. Tröjan har varit mycket älskad och använd och nu kom den till en punkt då den inte är så fin längre. Perfekt tillfälle att förvandla ett tidigare arbete till något annat.

Så syr du en fuskkrage av stickad tröja

Fuskkrage som ligger på tröjan med en blå markeringstråd.

Jag började med att mäta ut efter en fuskkrage som jag stickat till maken och snor när jag inte har någon egen. Jag lämnade sömsmån och gjorde kragen lite längre. Dels för att kunna fålla kanten och för att jag tycker att kragen kan vara lite större. Jag gjorde där efter en markeringssöm med ett blått garn.

Två sömmar har sytts runt markeringstråden.

På varje sida av den blå markeringen sydde jag sedan en tät sicksack. Jag sicksackade två gånger för att vara säker på att jag fäst alla maskor. Tänk på att på kanten ska du sy genom båda tygstyckena men längst upp måste du sy runt så att det bildas ett hål där du kan stoppa in huvudet. Samma princip gäller dock. En söm på vardera sida av den blå tråden och sedan klipper man i mitten.

Närbild på fåll till fuskkrage.

Längst ner utnyttjade jag resåren men längst upp fick jag en ganska ful sicksackad kant. Där gjorde jag därför en liten fåll. Jag sydde en osynlig söm för hand. Det tog inte alls lång tid. Hela projektet tog kanske en halvtimme.

Den färdiga fuskkragen passar bra på mig.

Så där! Min fuskkrage, fuskolle, cowl eller vad man nu vill kalla den är klar! Kragen är snygg, skön och praktisk och den tog bara en halvtimme att göra. Dessutom fick något jag ägnade många timmar åt 2012 ett nytt liv.

Bild på fuskkrage tillsammans med tröjan.

Nu ska jag bara komma på vad jag ska göra med resten av tröjan. Kanske kan den här bilden ge fler idéer.

Här hittar du bilden.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *