Mobil med luftballonger av kartor

Jag älskar att använda kartor till allt möjligt när jag återbrukar. Förvaring, tavlor eller origami. Kartor ger en känsla av resa, upptäcka och nyfikenhet bara genom att finnas i rummet, även om den är lite sönderklippt och förändrad. Så snubblade jag över en pinterest trend, där många gör en mobil med luftballonger och kände direkt att det här borde man göra med kartor. Så det gjorde jag.

Luftballonger som hänger i en mobil gjorda av kartor i olika färger.

Under många år bodde jag i Stockholm och i några lägenheter där bodde vi högt upp med utsikt över stan. På sommaren kör de luftballong över staden och fina kvällar kunde man därför se luftballongerna komma flygande över staden. Den här mobilen påminner mig om det. Att sitta på balkongen en varm sommarkväll och se ballongerna komma.

Mobil med luftballonger av kartor. Man kan se de olika färgerna på ballongerna.

Så gör du en mobil med luftballonger

Jag använde mig av en mall för ballonger som jag hittade på internet. Du kan ladda ner den här. Eftersom jag ville göra så att korgarna hänger under ballongen klippte jag av korgen och klippte ut den separat i en annan färg.

Närbild på en luftballong med motiv från ökenområden.

Allt du behöver göra är att skriva ut mallen och rita av den på kartor i en gammal kartbok. Varje ballong består av 4 kartbitar och 4 bitar korg. När du ska välja kartbitar tänk färg. Vilka färger kommer passa bra tillsammans och klipp sedan ut dem. Ballongen ovan består t.ex. av öken, andra av skog, is och odlad mark. I kartböcker finns också en mängd politiska kartor där man kan hitta fina färger.

Närbild på en liten luftballong gjord av en politisk karta i blått och rött.

Så är det dags att limma. Vik ballongerna på mitten och limma ihop bitarna två och två och lägg att torka med tyngd på. Jag använde limstift att limma med. När limmet torkat tar du fram tunna snören och limmar fast två bitar med varandra med snöret mitt i. Limma fast korgen en liten bit under. Lägg att torka med tyngd.

Att hänga din mobil

Närbild på hur pinnarna till stommen sitter ihop med varandra.

Du behöver något stabilt att hänga ballongerna. Man kan använda trådgalgar, träbitar, grenar. Vad du nu har hemma. Jag gick ut i trädgården och klippte en bit sly som jag barkade av och delade i två bitar. Sedan gjorde jag en liten urgröpning i mitten på den ena så att pinnarna lättare kan korsa varandra och så band jag ihop allt med snöre.

En mobil med luftballonger av kartor i närbild.

Nu är det dags att placera ut ballongerna. Det svåraste med en mobil är att få allt att hänga i jämvikt så man får hålla på och justera lite hela tiden. Häng upp stommen i en krok i taket. Sedan placerar du ut de tre storlekarna i olika höjd med störst längst ner och minst längst. Det ger känslan av perspektiv. Som att titta upp på en himmel full av ballonger.

Jag blir faster igen om en dryg månad, så min mobil med luftballonger är tänkt att bli en present till min ofödda brorsdotter. Men det kommer att bli svårt att skiljas från den för jag tycker att den är så fin!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *