Ljusstake av säkringar

Många byter idag ut sina gamla säkringar mot moderna elcentraler och få får man över mängder av dessa fina säkringshållare. Som en ren slump passar de lite tjockare kronljusen perfekt i hålen där säkringarna ska sitta, vilket gör att du väldigt enkelt kan göra en ljusstake av säkringar. Är inte det fantastiskt!

En ljusstake där 5 säkringar limmats på en gustavsbergs tallrik.

Säkringarna eller hållarna för säkringar, jag vet inte riktigt vad man ska kalla dem, är tillverkade i keramik och har fina mönster på kanterna. Det tycker jag särskilt om med gamla föremål, att även rena bruksföremål som nästan ingen någonsin ska titta på är lite dekorerade. Moderna elcentraler är säkra och lätta att använda men ingen kommer någonsin att titta på dem och säga att de har en estetisk kvalitet.

Så gör du en ljusstake av säkringar

Ljushållarna blir ganska stabila och rent teoretiskt antar jag att man bara skulle kunna sätta i ett ljus i en säkring och sedan ställa dem på bordet men min man har brandutbildning från lumpen och tyckte inte att det kändes som en säker idé. I vår familj med tre barn och en ganska klumpig mamma håller jag helt med honom. Om ingen lyckas stöta till bordet så att ljuset välter är det verkligen ett mirakel.

Bild ovanifrån där man tydligt ser mönstret på tallriken.

För att göra ljusstaken lite säkrare, limmade jag därför fast säkringarna på en sprucken tallrik. Jag inspirerades av Helena Lyths stumpljusstake men i stället för spikar använde jag säkringar. Det här var mina absoluta favorit tallrikar. Det är gustavsberg och jag hittade dem på loppis för ganska många år sedan. Nu är alla tyvärr spräckta men på det här sättet får jag fortsätta att njuta av min den vackra tallriken ett tag till.

Eftersom min tallrik var ganska stor, valde jag att sätta fast 5 ljus på den. 4 känns som adventsljusstake och 3 blev för lite känsla. 5 var ett perfekt antal men har du en kaffeassiett kanske 1 räcker. Man får prova sig fram.

Ljusstake av säkringar

Sedan placerade jag ut säkringarna där jag tyckte att de passade och sedan limmade jag med karlssons klister. Kontaktytan mellan säkringen och tallriken blev lite liten så jag smetade på ordentligt med lim och ställde en liten tyngd ovanpå medan det torkade. Det verkar hålla bra.

Ljusstake där 5 säkringar limmats fast på en tallrik. Bilden visar när ljusen lyser.

Sedan är det bara att sätta i några ljus och tända ljusstaken. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det blir en sådan känsla när man tänder flera ljus tillsammans så här. Ett enkelt och snabbt återbruk som ger gamla bruksföremål ny användning. Kolla också in alla lampor jag gjort till hemmet genom åren.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *