Färgjakten – gör ditt eget spel

”Spela spel”, sa Charlie helt plötsligt en dag. Något hon inte alls har varit intresserad av tidigare. Vi har väldigt få spel för två-åringar här hemma för ingen av mina äldre barn har velat spela spel i den åldern. Jag har försökt men de har vägrat. Hon hittade i alla fall ett rymdspel som var från 4-år men det var alldeles för svårt. Man behövde både hålla reda på en siffertärning och en färgtärning och både siffror och färg på spelplanen. ”Men du”, sa jag. ”Vi kan göra ett eget spel!” Så föddes färgjakten.

Rymdspel med markörer, spelplan och tärning.

Vi utgick i från rymdspelet vi spelade. Det hade fina planeter i olika färger, en spelplan och en färgtärning. Allt jag gjorde var att göra en ny spelplan som vi fäste på baksidan med dubbelhäftande tejp. På så vis kan vi plocka bort färgjakten när Charlie är större och istället vill spela rymdspelet.

Färgjakten – vårt eget spel

Färgjakten med spelplan, markörer och färgtärning. Enkla cirklar som färglagts med kritor.

Jag ritade cirklar som jag målade i samma färg som planeterna. Reglerna är mycket enkla. Man slår tärningen och tar en bricka av den färg som tärningen visar. Den som först har fyllt en färg vinner. Det blev ett perfekt spel för en två-åring. Lagom komplicerat och hon vinner oftast.

Gör ditt eget spel

Spelplanen till färgjakten. Gratis att skriva ut.

Skriv gärna ut spelplanen och eller gör ditt eget spel. Allt du behöver är markörer och en färgtärning. Vi hade tur och hade ett spel som vi inte spelar hemma med snygga markörer men om du inte har några markörer är det enkelt att göra själv. Man kan till exempel göra markörer av mjölkförpackningskorkar som du limmar fast en färgcirkel på eller kartong. En färgtärning gör du genom att klistra fast färgcirklar på en vanlig tärning. Du kan också göra din egen spelplan och klistra fast på en bit kartong.

Det var väldigt roligt att göra ett eget spel. Vi får se om vi får fler idéer framöver. Ett domino kanske hon skulle gilla?

Spel för 2-åringar som du gör av sånt du hittar hemma.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *