Stjärnformad julgransmatta

En färgglad matta under julgranen hjälper verkligen till att skapa julstämning. Jag har velat ha en i flera år och i år fick jag en kreativ snilleblixt när jag surfade runt på Pinterest och såg en fin julgransmatta som var sydd av slipsar. Om man använder smala remsor tyg och gör ett lapptäcke, är det lättare att hitta matchande tyger i restförrådet. Eftersom Charlie just nu är besatt av stjärnor bestämde jag mig för att göra en stjärnformad julgransmatta. Det visade sig att för att skapa denna matta var jag tvungen att plocka fram min högstadiematte.

Hög med textilier som ska bli en stjärnformad julgransmatta.

Men jag började inte med matte. Först hittade jag lite tyger som passade till ändamålet. Jag ville ha en i huvudsak röd matta med lite gröna inslag, så jag letade bland mitt tyglager. Det blev en gammal skjorta, en bit byxben, lite lakansväv, spillbit markisväv och lite annat som låg i mina lager. Jag kastar sällan tyg, oavsett om det är en spillbit köpt, en gardin jag tröttnat på eller kläder som barnen växt ur. Det utgör basen i mitt tyglager.

Remsor tyg i rött och grönt.

Sedan skar jag bitar som var 9 cm breda och så långa som möjligt. En del blev kortare och andra längre. Det gör inte så mycket eftersom bitarna ska bilda en diamant och därför vara olika långa.

Lapptäcke av spillbitar som ska forma en stjärnformad julgransmatta.

Bitarna syddes ihop till ett lapptäcke med de längsta bitarna i mitten och de kortaste på kanten.

Mall till stjärnformad julgransmatta

Rätvinklig triangel med alla mått till mallen. 18,5x32x37 cm och vinklarna är 60, 30 och 90 grader.

Sen var det dags att plocka fram matten. Jag ville att mattan skulle bestå av 6 likformade diamanter som möts i mitten för att forma en stjärna. För att ta reda på hur stor varje diamant skulle vara behövde jag använda mig av trigonometri. Det är inte så svårt som det låter, jag fuskade nämligen och använde mig av en trigonometriuträknare på nätet. Där fyller man i de mått man vet. Jag visste att vinkel A var 60 grader och vinkel B var 30 grader och sida A var 18,5. Det räckte för att få ut hur långa alla sidor skulle vara.

Vill du göra en likadan stjärna men inte med samma mått, är det bara att ändra måttet för sida A. Då får du en större eller mindre stjärna.

Måtten på min triangel blev 18,5x37x32 cm. När man ritar ut triangeln måste man också vara noga med att vinklarna blir rätt. Någon grad fel räcker för att orsaka problem längre fram. Använd en gradskiva eller markeringar på en skärmatta.

Diamantmallen läggs på lapptäcket och klipps sedan.

När jag tillverkat en triangel gjorde jag 3 till och klistrade ihop till min diamant. Diamanten la jag på mitt lapptäcke och sedan kunde bitarna klippas till. Jag använde 0,5 cm sömsmån.

Sätta ihop julgransmattan

Jag gjorde 6 diamanter och sedan var det dags att sy ihop dem längs mittensömmarna och hålla alla tummar för att det skulle gå ihop. Det gjorde det!

Stjärnformad julgransmatta på ett grönt bottentyg.

Mattan behövde ett bottentyg också, så jag sydde ihop grön lakansväv till en fyrkant som passade under mattan. Som ni ser fick jag skarva lite till vänster. Jag klippte ut en likadan stjärna och sick-sackade ihop delarna avig mot avig.

Så var det dags för kantning. Jag ska vara helt ärlig. Någon som är bättre på sy än mig skulle säkert ha gjort en snyggare kantning men min blev okej. Jag sydde en kant i taget och försökte sedan få till en snygg avslutning längst upp och där diamanterna möts.

Hur kantens sys fast räta mot räta.

Remsorna sys fast räta mot räta.

Hur kanten viks när man syr kantbandet.

Sedan strök jag remsan och vek in 1 cm på baksidan. Remsan veks sedan rund på baksidan, nålades och syddes fast.

Slutresultatet

Stjärnformad julgransmatta i grönt och rött under julgransfoten.

En stjärnformad julgransmatta pryder verkligen sin plats under julgranen. Den ger lite färg och jag fick mycket beröm av alla mina barn för att jag gjort det så mycket juligare hemma.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *