Naturlig folie – Gör din egen Bees Wax food wrap

Tidigare i höst fick jag tag på bivax från en kompis som är biodlare. Jag rensade vaxet själv och sedan gjorde jag bivaxljus, ringblomssalva och läppsyl. Jag hade lite kvar, så det fick bli en omgång naturlig folie, som ofta säljs under namnet bees wax food wrap.

En barnskjorta som är vit med randiga streck.

I affären kostar naturlig folie ca 90 kr för en stor duk. Det är ganska mycket pengar men om du gör den själv blir det betydligt billigare. En perfekt julklapp till någon miljömedveten person.

Vad du behöver för att göra din egen naturlig folie

Ingredienslistan för naturlig folie är kort: tyg och bivax. Man kan också tillföra lite jojobaolja för att få ett lite smidigare tyg. Det gjorde jag.

Tyget behöver vara 100 procent bomull. Välj gärna återvunnet tyg som tvättats många gånger så att alla kemikalier är borta. Jag använde mig av bakstycket på en gammal barnskjorta som Melker använde väldigt mycket ett tag. Jag klippte en bit som var 30×30 för att det passade perfekt på en bakplåt.

Vax som är finrivet och utspritt på en bit tyg.

Lägg duken på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Riv över lite bivax på duken. Hellre för lite än för mycket. Det är bara att lägga på lite till där du känner att det saknas. Jag fick fylla på tre gånger, så lite mer än vad som ligger på duken på bilen bör man nog lägga på. Tänk särskilt på kanterna, där fick jag fylla på ganska mycket.

Droppa eventuellt på några droppar jojobaolja, det gjorde jag. Sedan är det dags att sätta in den i ugnen. Jag hade ugnen på 150 grader men det känns som att det var lite för varmt. Nästa gång kommer jag ha ugnen på 100 grader. Min ugn är dock ganska varm. Det viktiga är att man håller koll och tar ut duken när allt vax smält ner i tyget. Det tar bara några minuter.

Upprepa processen om det känns som att det behövs.

Ostbit som ska slås in i naturlig folie.

Sedan är det bara att slå in sin mat i folien. Jag har provat att använda min naturliga folie till ost och det funkar alldeles utmärkt. Om man vill kan man sätta en liten gummisnodd runt men jag tror egentligen inte att det behövs.

Så istället för att det ser ut som ovan i vårt kylskåp. Ser det nu ut som nedan:

Naturlig folie (bees wrap) på 10 minuter. Klicka för tutorial!

Och det känns verkligen mycket bättre!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *