Doftljus av återvunnen paraffin

Ett av mina absolut bästa återbruk är att göra nya ljus av resterna från gamla ljus. Jag sparar alla små stumpar som inte går att elda mer, det som rann ner på bordet och när jag har tillräckligt så gjuter jag nya ljus. Vanligen brukar jag göra som när jag gjorde bivaxljus, alltså gjuta i gamla värmeljushållare eller schampoflaskor. Den här gången ville jag göra fina julklappar så jag gjorde lite annorlunda. Jag gjorde doftljus av återvunnen paraffin i glasburkar.

Tre burkar doftljus av återvunnet paraffin med skruvlock.

Fördelen med glasburkar är stor när man ska göra just doftljus, eftersom det gör att ljusen behåller doften längre om man kan skruva på ett lock. Tänk på att använda ganska vida burkar, annars kommer ljuset inte att få tillräckligt med syre för att kunna brinna.

Allt du behöver för att göra doftljus. Veke, eterisk olja, glasburkar med lock, bunke med ljusstumpar.

Det här behöver du för att göra egna doftljus

  • Veke
  • Ljusstumpar. Funkar med paraffin, stearin eller bivax.
  • Glasburkar med lock
  • Eterisk olja, jag använde lavendel
Ljusstumpar i bunke som smälter i vattenbad.

Börja med att smälta paraffinet i ett vattenbad. Sedan måste du sila bort alla vekstumpar genom en tesil eller silduk. Jag lyckas oftast inte få rent det jag använt till att sila, så ta något som inte är så rädd om. En gles lakansväv funkar också och då kan man slänga den sen.

Tillsätt några droppar eterisk olja. Inte för mycket för då blir det för stark doft men inte heller för lite för då luktar det ingenting. Man får hälla lite i taget, lukta och se om det doftar bra.

Värmeljus med veke i.

Nu lyckades inte nästa steg fastna på bild, men det funkar likadant som bivaxljusen. Klipp till en veke som är tillräckligt lång för att ligga lite i botten. Knyt fast veken i en pinne, exempelvis en grillpinne och rulla upp lite veke på pinnen. Häll lite ljusmassa i botten så att veken fastnar där. Häll sedan ljusmassa nästan upp till kanten på glasburken. Håll veken så att den hamnar så centrerat som möjligt. Ju mer veken är i mitten, desto bättre kommer ljuset att brinna.

Gör egna doftljus av återvunnen paraffin. Klicka för tutorial!

Sedan är det bara att sätta på locket och en fin etikett. Ett doftljus av återvunnen paraffin känns som en perfekt gå bort present eller julklapp till släkten. Enkelt att göra, tar till vara på resurser som annars slängs och kommer att uppskattas mycket av mottagaren.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *