Tofflor av tröjor

Vi har väldigt golvkallt hemma och jag har länge försökt mig på att sy tofflor för att hålla fötterna varma. Det har gått väldigt dåligt! Det finns så många fina beskrivningar på internet om hur man ska göra tofflor av tröjor men jag har aldrig lyckats skapa ett par tofflor utifrån dem. Tills nu! Jag hittade det här mönstret som har en riktigt bra beskrivning på hur man tar fram ett mönster utifrån sin egen fot. Det blev så bra att jag bestämde mig för att sy tofflor till hela familjen i julklapp!

Allas tofflor av gamla tröjor. Två lila av tovad ulltröja, tre av fleece.

Eftersom det är julklappar kan jag inte säga att alla tofflor passar perfekt, jag vet bara att mina är underbara. Jag längtar verkligen till julafton nu!

Mönstret jag har använt är det här: Cosy Slippers from Your Old Wool Sweater. Det är på engelska men väldigt lätt att följa. Först får man rita av sin fot och ta en del mått och sedan konstruerar man mönstret utifrån de måtten. Barnen undrade varför jag skulle rita av deras fötter man jag svarade bara att jag inte svarar på sådana frågor innan jul. Alla ställde upp, även lillasyster.

Två lila tofflor av tovad tröja.

Till mina och makens tofflor använde jag mig av en tovad kofta. Koftan var trasig och utsliten och passade perfekt till det här projektet. Jag hade stickat koftan för några år sedan i garnet Eskimo och det lämpade sig verkligen att tova. Tyget blev supertjockt!

Visar hur tjock tröjan är när den är tovad. ungefär 1,5 cm.

Det gjorde att tofflorna inte behövde fodras.

Barnens tofflor av tröjor

Tofflorna som gjorts av fleecetröjor.

Barnens tofflor gjorde jag av gamla fleecetröjor. Det tyget var mycket tunnare och därför bestämde jag mig för att fodra tofflorna med en tovad ulltröja.

Närbild på hur fodret sitter fast på insidan av tofflan.

Jag satte tröjan längst in, för det kändes som att den är skönare mot foten. De små gröna tofflorna tog jag dubbel fleece på men i sulan la jag en bit ull också. Runt kanterna har jag sytt langettstygn. Du ser hur man gör i den här Youtube videon.

Tofflor av gamla tröjor som passar perfekt på mina fötter!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *