Sittpuff av jeans – enkelt återbruksprojekt

Jag har länge velat sy en sittpuff till Charlie som ägnar stora delar av sina dagar med att bygga pussel vid vardagsrumsbordet. Ofta bär hon dit en liten stol men det är svårt att sitta med stol vid just det bordet så jag kände att en puff skulle funka bättre. Förra veckan tog jag äntligen tag i projektet. Jag använde mig av gamla, utslitna barnjeans i lite olika färger och resultatet var över förväntan. Så här gjorde jag när jag sydde en sittpuff av jeans.

Två sittpuffar av jeans i ett vardagsrum med en tvååring som sitter på.

Barnen hade super fina jeans i grönt, gult och mörkblått när de var mindre och jag bestämde mig för att använda dem. Jag tycker om att använda mig av gamla barnkläder, för det blir en sådan dubbel, positiv känsla. Jag minns det gamla och gläds åt det nya samtidigt. Mönstret jag använde kom från Ericas tygverkstad. Jag använde nästan hennes dimensioner men fick anpassa lite för att det jag tänkt som fyllning skulle fungera. Mina cirklar var 42 cm och höjden 20 cm (alla mått inklusive sömsmån). Jag skippade också handtagen eftersom jag planerade något speciellt för kanten.

Kanten på sittpuff av jeans som består av jeansfickor.

Jag använde bakfickor runt nästan hela kanterna. Det gav ett mycket eget uttryck och var ett perfekt sätt att använda alla de fickor jag samlat ihop från mina andra jeansprojekt. Jag skar ut de fickor jag hade i rätt längd och de som var för korta fick en liten skarv.

Lapptäcken som bildar topp och botten på puffen.

Till cirklarna i topp och botten gjorde jag lapptäcken av olika jeans. Halva fick bli en bit från mina jeans och sedan ett rutmönster på andra sidan. Sedan la jag locket till vår tvättkorg (som av en slump var precis rätt storlek) ovanpå lapptäcket och ritade ut cirklar. Sedan klippte jag ut cirklarna.

Stoppa din sittpuff av jeans

Fyllning till puffarna som består av utskuren skumgummimadrass.

Till fyllning använde jag en tjock soffkudde och en bit bäddmadrass som jag skar ut i rätt storlek. Det var väldigt svårt att skära men resultatet blev bra. Mitt tips om du vill göra likadant när du ska sy en sittpuff av jeans, är att vinkla mattkniven lite utåt när du skär. Då råkar du inte få en inbuktning på kudden. Om något sticker ut lite för mycket när du är klar, är det enkelt att skära bort det.

Båda puffarna bredvid varandra.

Eftersom tvååringen och sjuåringen bråkar om allt, så sydde jag två kuddar. Det minskar mängden bråk i all fall lite grann. Min plan var att dessa sittpuffar skulle bli julklappar till barnen men jag bestämde mig för att ge dem i förväg. Sittplats behövs nu och det finns gott om tid att tillverka julklappar. Jag tycker dock att puffarna skulle passa perfekt som julklapp till barn 1-8 år (10-åringen ser ingen poäng med att sitta på dem).

Ett litet barn som sitter på en sittpuff av jeans.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *