Gjut bivaxljus i värmeljus

Det är något särskilt med bivaxljus. De doftar så underbart! Och genom att köpa bivax stöder vi en otroligt viktig företagsverksamhet: Biodling! Som odlare vet jag hur otroligt viktiga våra pollinerare är för att vi ska få mat. Jag vet också att mängden pollinerare minskar otroligt mycket. Så biodlarnas roll är otroligt viktig. Så gjut bivaxljus och ge bort i julklapp eller som gå bort present.

Det här inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Jordklok.

Gjut bivaxljus! Allt du behöver för att gjuta bivaxljus: gamla värmeljusformar, bivax, veke, tandpetare och konservburk.

Det här behöver du för att gjuta bivaxljus:

  • Vax, jag använde ungefär 100 g vax
  • Gamla värmeljusformar
  • Urtvättade tvål – eller schampoförpackningar (om du vill gjuta blockljus)
  • Veke
  • Tandpetare eller grillspett
  • Konservburk

Jag har en kompis som är biodlare och köpte vax av henne. Till ljus behöver man inte köpa täckvax (den finaste vaxen) utan man kan använda annat vax. Om du inte känner någon biodlare säljer Jordklok bivaxflingor till bra pris. Veke kan du köpa i de flesta hobbyaffärer.

Bild på vax i konservburk som står i kastrull med vatten.

Gjut bivaxljus – så här gör du

Börja med att lägga bivaxet i konservburken och ställ det i en kastrull med vatten. Smält vaxet i vattenbad.

En veke ligger knytt runt en tandbpetare och sedan ned i en värmeljusform.  Något du behöver göra för att gjut bivaxljus.

Medan vaxet smälter klipper du till lagom långa bitar bivax. Klipp lite längre än ljuset är högt och knyt fast veken på en tandpetare eller grillpinne. snurra upp lite veke på pinnen och vänta.

När du sedan ska hälla upp vaxet är det bra att bara hälla lite vax i botten så att veken fastnar. Då är det lättare att få veken någorlunda rak sedan. När veken sitter fast, fyller du hela ljusformen och håller veken på plats tills vaxet stelnat tillräckligt för att veken ska stå upp.

Närbild på värmeljus av bivax där man ser att veken är doppad i vax.

Doppa gärna veken i lite vax också.

De färdiga bivaxljusen. Tre värmeljus och ett litet blockljus.

Svårare än så är det inte så sätt igång och gjut bivaxljus! Ljusen blir väldigt vackra och doftar underbart. Bara att sätta ner i en ljuskopp och tända en mysig kväll. En perfekt julklapp eller gå-bort-present. Om blockljuset inte lossnar från schampoflaskan är det bara att skära bort plasten med en kniv.

Vill du ha bivaxljus men tycker att det verkar för pilligt att gjuta egna, så säljer jordklok svenska bivaxljus också.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *