Sladdar som inte trasslar

Det är något magiskt med sladdar. Som om de drar sig mot varandra och helt utan hjälp bildar en gigantisk boll. Värst är det om man lägger sladdarna i fickan. Då får man ägna halva bussresan åt att reda ut sladdarna. Min son som åker buss till skolan varje dag, undrade om det inte fanns något sätt att få sladdar som inte trasslar och det var ju en utmaning jag var tvungen att anta.

Jag testade 3 olika sätt för att slippa trasslet: Virka in sladden, liten börs för sladdar och pärlplattor att vira upp hörlurssladdar på. Alla projekt har såklart återbrukstema!

Liten börs för hörlurar

Blå börs där du kan förvara dina hörlurar.

Först gjorde jag ett ett syprojekt, det tycker jag ju ändå är roligast. Det fick bli Erin Ericsons Earbud Pouch. Ett otroligt komplicerat syprojekt, inget för nybörjare. Tyget kommer från ett par utslitna byxor, innertyget från en t-shirt och blixtlåset från en kasserad kudde. Jag hade ingen vadd, så istället strök jag på ett mellanlägg på ytterdelen och det fungerade alldeles utmärkt. Jag lyckades inte få en helt rund cirkel men den blev ganska snygg ändå.

Invirkade sladdar som inte trasslar

En invirkad sladd som inte trasslar.

Ett annat projekt jag testade, var att virka fasta maskor runt sladden. Det funkade riktigt bra faktiskt och det blev nog min favorit för att lösa sladdtrasslet. Här har jag bara virkat runt den breda sladden. Om man vill ha ännu mindre trassel kan man såklart virka ända upp till hörluren.

Närbild på en fast maska runt en sladd.

Att virka runt något är inte svårt. Man tar bara tråden från andra sidan sladden hela tiden. Den här videon visar tydligt hur man gör. Jag använde mig av restgarn från tidigare stickprojekt, ett tunnt sockgarn och en tunn nål.

Ett liknande sätt för dig som inte kan virka, är att bara vira tråden runt sladden. Lite ansträngande men resultatet blir jättesnyggt!

Pärplatteförvaring

3 runda pärlplattor. En röd, en svart och en pokeboll.

Mina barn har i omgångar pärlat hur mycket som helst, både hemma och på fritids. Det gör att det ligger mängder med pärlplattor överallt och det är ju roligt att kunna använda dem till något. Så jag bad Noa att få 3 runda pärlplattor som jag fick förstöra lite grann. Jag fick 3 som han såg som misslyckade.

En svart pärlplatta som fått ytterkanten bortskuren.

Jag började med att skära bort 2 rader från det som ska bli mitten biten. Här var jag nog lite snål, om jag skulle göra en till skulle jag skära bort 3 rader istället så att hela hörlurssladden rymms.

Pärplatta med ett litet jack i.

På framsidan skar jag två små snitt mitt emot varandra, där jag skar bort två pärlplattor på varje ställe. På bilden är det bara ett snitt men det behövs två. Sedan limmade jag ihop allt med limlack och ställde en tyngd på.

Lösningen som ger sladdar som inte trasslar, 3 runda pärlplattor som limmats ihop.

Sedan är det bara att sätta fast kontakten i den ena skåran och vira in hörlurarna. Det här blev sonens favorit. Perfekt att ha i skolväskan och så har den ju formen av en pockeboll.

Alla tre projekt funkar perfekt för den vill ha sladdar som inte trasslar. Vilken som passar just dig beror mer på tycke och smak. Jag älskar sådana här små återbruksprojekt som löser praktiska problem helt gratis.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *