Halloweenpumpor av stickade tröjor

Jag vet att Halloween inte är en svensk högtid från början men mitt i den mörkaste och tråkigaste hösten är det fantastiskt kul att få fira en högtid. Det gör hösten lite roligare och lite mindre monoton. Vi brukar fira med en mysig halloweenmiddag, pumpalykta och en lite spooky efterrätt. Barnen klär också gärna ut sig. För att dekorera festligheterna gör jag i år halloweenpumpor av stickade tröjor.

Halloweenpumpor av stickade tröjor tillsammans med hemodlade vita och gröna pumpor.

Det fina med att använda stickade tröjor är att du inte behöver kunna sticka för att skapa en stickad pumpa. Idén kommer så klart från Pinterest, det finns massor med olika varianter där ute. Det här är min variant på halloweenpumpor av stickade tröjor.

Det här behöver du för att göra halloweenpumpor av stickade tröjor

 • Orange eller grön stickad tröja
 • Vadd från en gammal kudde
 • Synål och sytråd
 • Broderinål och broderitråd
 • Lite garn som du kan virka med i grönt eller brunt + virknål
Stickad, orangea tröja.

Charlie hade en fin tröja som hennes farmor stickat. Den är tyvärr för liten men i perfekt färg för att bli en pumpa. Jag använde den orangea delen av ärmarna samt den slätstickade delen av fram och bakstycke. Jag klippte helt enkelt av tröjan vid de delar jag ville ha.

Närbild på hand som syr stygn i varje ögla.

För att få en lite mer hållbar pumpa, sydde jag ett stygn genom varje ögla med en sytråd. Det fäster stygnen och minskar risken för att de ska repa upp sig och skapa en ful reva.

Bit av ärm, nål samt liten garnboll.

När biten är klippt och öglorna fäst är det dags att sy ihop botten på pumpan. Jag använde mig av ett orange broderigarn och en broderinål.

Nål som trocklar en söm längst ner på arbetet.

För att sy ihop botten, trocklade jag bara en söm runt hela botten utan att fästa någon tråd.

Trådar som dras ihop.

När jag kommit runt hela öppningen, tog jag de båda trådändarna och drog ihop ordentligt. Sedan knöt jag en hållbar knut och vände arbetet rätt.

Dags att stoppa din stickade halloweenpumpa

Arbetet är fyllt med vadd.

Jag fyllde min pumpa med vadd från en kudde som inte var skön att ligga på längre. Samma vadd som jag använde till mina ugglor. Återbruk hela vägen!

Hur pumpan sys ihop längst upp.

Så var det dags att sy ihop pumpan. Till toppen använde jag mig av mitt emot. Jag vek toppen på mitten och sydde sedan ett stygn där. Sedan tog jag mitten igen och sydde ett stygn. Sedn forsatte jag att sy in längst ut på ”bubblorna” tills öppningen var helt stängd.

Hur räfflorna görs.

Så. Dags att sy räfflorna. Det här är inte nödvändigt. Jag gjorde det på mina små pumpor men inte på den stora. Man drar i alla fall nålen som på bilden först längst upp och sedan längst ner. Då bildas ett streck med garn som går från topp till botten. Fortsätt så och dra en tråd från topp till botten med jämna mellanrum. Fäst sedan tråden.

Virka en kvist

Så är det dags att göra en ”kvist”. Jag valde att virka min och jag använde det bruna garnet från tröjan. Jag repade helt enkelt upp garnet. Jag använde mig av förkortade varv för att få den koniska formen. Så här virkade jag den lilla:

 • 7 lm
 • Fm i 2:a m från nålen. Virka 5 m till. 1 lm, vänd
 • 3 fm, vänd
 • 3 fm, 1 lm vänd
 • 6 fm, 1 lm, vänd.
 • 6 fm, 1 lm, vänd.
 • 2 fm, vänd
 • 2 fm, 1 lm, vänd
 • 6 fm, 1 lm, vänd
 • 6 fm

Sy ihop sidorna och fäst på pumpan. Om någon vill veta hur jag virkade den stora kvisten, hör av er så lägger jag upp mönstret.

Fina halloweenpumpor av stickade tröjor tillsammans med hemodlade pumpor.

Jag är riktigt nöjd med resultatet! Det blir väldigt snyggt att blanda pumpor av olika färg. Jag hade hemodlade pumpor att blanda med men man kan också göra halloweenpumpor av en stickad tröja i olika gröna nyanser.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *