Tumvantar av återbrukat garn

Det är höst och kallt och Charlie fryser om fingrarna. Vantarna från förra året var för små, så det var bara att sätta sig och sticka igen. Jippi säger jag som älskar att sticka. Jag brukar sticka barnvantar av restgarner men den här gången bestämde jag mig för att sticka tumvantar av återbrukat garn.

Stickad kofta i alla möjliga färger ligger på ett bord.

När Charlie låg i magen stickade jag den här koftan som Noa döpte till ”Clownkoftan”. Hon har använt den några få gånger men bebisar tenderar att växa ur kläder innan de är färdiganvända.

Repa upp garn

Alla garn lämpar sig inte att repa upp men den här koftan var stickad i sockgarn och då går det alldeles utmärkt. Om garnet bara tovar ihop sig och inte går att repa upp, kan man istället sy och klippa i plagget för att återbruka det. Det funkar också om det är köpta tröjor eller tunna tröjor, som halvvantarna jag gjorde förra året.

För att repa upp garnet delar du plagget igen. Ett stickat plagg består oftast av ett bakstycke, ett eller två framstycken och två ärmar. Ofta har man stickat på en kant eller krage längst upp och då måste den repas upp innan du kan dela plagget (se vit kant längst upp på koftan ovan). När plagget är delat pillar du bara upp trådens fästning och sedan är det bara att dra och nysta. Om man som jag är lite slarvig när man fäster trådarna är det extra enkelt.

Sticka i återbrukat garn

Att sticka i återbrukat garn skiljer sig inte så mycket från att sticka i vanligt garn. ibland kan garnet vara lite bubbligt och det kan göra det svårt att göra en snygg slästickning. När jag skulle sticka Charlies vantar valde jag därför att sticka ett mönster, en struktur, istället för slätstickning. Det gör att bubblorna inte syns.

Barn som äter äpple och har på sig vantar av återbrukat garn.

De färdiga vantarna blev jättefina! Jag använde mig av mitt mönster på små vantar men stickade strukturen:

  • Varv 1: 1am, 1 rm
  • Varv 2: rm
  • Varv 3: 1 rm, 1 am,
  • Varv 4: rm

Det gav en väldigt skön känsla och vantarna passar perfekt till att sitta i solen och äta äpple direkt från trädet. Höst kan vara ganska härligt ibland.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *