Sy gosedjur av avlagda barnkläder

Jag har skänkt bort alla Charlies bebiskläder, ja nästan alla i alla fall. Allt som är helt och i fint skick. Det blir trots allt kvar drivor av kläder med fläckar som inte går bort eller andra slitningar. Jag har lite svårt för att bara slänga saker, så jag vill gärna göra något av de där kläderna. Så jag testade att sy gosedjur av dem.

Så syr du egna gosedjur

Jag använde mig av det här mönstret när jag sydde mina ugglor. Med den lilla ugglan skrev jag ut mönstret i samma storlek som skrivaren föreslog. Den kändes lite liten så de andra två ugglorna är utskrivna i 150 %. Det blev en mer lagom storlek tycker jag.

Tre ugglor med svart bakgrund. Alla i brokiga färger. Ett exempel på vad du kan göra när du vill sy gosedjur.
En uggleformad tygbit med alla applikationer fastnålade.

Sedan valde jag tyger som jag tycker passar ihop och klippte ut alla delar. Allt kommer från avlagda bebiskläder utom det svarta på ögonen som är filt. Nu var det dags att sy fast alla applikationer.

Vilken söm ska jag använda?

Jag sydde med vit tråd och använde mig av dekorsömmen ovan. Det fina med den är att den är ganska bred och blir mer elastisk, samtidigt blir det fint. Om du inte har en dekorsöm eller inte vill använda dem, funkar en tät sick-sack också.

När alla applikationer var fastsydda var det dags att stärka tyget. De flesta babykläder är gjorda i någon typ av jersey och väldigt töjbara. Risken är att när man börjar fylla tappar gosedjuret helt formen. Därför pressade jag fast en bit vlieseline. Det är ett bomullstyg och om man stryker på baksidan fastnar det ihop med ett annat tyg. Du hittar vlieseline i alla sybehörsaffärer både på nätet och i verkligheten. Ibland stavas det flieselin på svenska.

Bild på overlock-läget på symaskinen som du ska använda när du syr gosedjur.

När vlieselinet sitter fast är det bara att nåla arbetet räta mot räta och sy ihop. Lämna en 10-15 cm stor öppning i botten så att du kan fylla gosedjuret med vadd. För att sy ihop arbetet använde jag mig av en overlocksöm som passar bra till elastiska tyger. Även här funkar en tät sick-sack istället.

Stoppa ditt gosedjur

Tre ugglor med grön bakgrund. Alla är sydda i brokiga tyger.

Sen är det bara att stoppa gosdjuret med något. Jag använde mig av innehållet i en gammal kudde. Man kan också använda bomullsvadd eller fibervadd. Fibervadd ger snyggast resultat.

Barn som skrattar och håller i sitt gosedjur.

Det var mycket enklare än jag trodde att sy gosedjur av avlagda barnkläder. Att sy i så tunna kläder brukar vara svårt men med vleiselinet gick det som en dans. En av ugglorna blev present till min nyfödda brorson. Charlie fick till sin stora lycka en av de andra. Den med katter på. Hon älskar katter!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *