Gör unika lampor till ditt hem

Jag tycker verkligen om lampor. Lampor skänker ljus när mörkret kommer men de är också en fantastisk inredningsdetalj som verkligen kan sätta tonen i ett rum. Därför är jag också ganska petig med lampor och kan ägna år åt att hitta den perfekta lampan på den perfekta platsen. Snygga lampor kan dessutom vara ganska dyra. Därför kom jag för några år sedan fram till att det allra bästa om du vill ha unika lampor till ditt hem, är att göra dem själv av unika saker.

Två kopparkaffekannor hänger som lampor över ett köksbord.

Över vårt köksbord hänger två slitna kopparkaffekannor och ger ett fantastiskt ljus. Vi sågade helt enkelt bort botten med en vinkelslip och borrade ett hål i locket för sladden.

En emaljgryta har blivit en lampa som hänger över köksbänken.

Kaffekannorna är inte de enda unika lamporna i köket. Ovanför arbetsbänken hänger en gammal emaljkastrull med bucklig botten och ger en riktigt bra arbetsbelysning. Den här var ännu enklare för allt jag behövde göra var att borra ett stort hål i botten. Jag använde mig av en 10 mm metallborr.

Ett rosa och grått parapaly hänger med regnsidan nedåt i ett tak. Ett enkelt sätt att skapa unika lampor till ditt hus.

I hallen uppe satt en spotbelysning som alltid bländade någon från nått håll. Antingen fick man ljuset rakt i ansiktet när man kom upp för trappen eller när man kom ut från någon av de fyra dörrarna som finns i hallen. Så vi kapade av ett gammalt paraply och hängde det över lamporna. Nu ger lampan ett väldigt behagligt sken.

En snörboll hänger i taket och skapar en fin lampa.

En dag när vi tapetserat hade vi mängder med tapetklister över och det kändes tråkigt att slänga. Så jag kom på att jag kunde använd det till att göra snörlampor. Allt du behöver är en badboll, tapetklister, snöre och lite tålamod. Du kan läsa mer om hur jag gjorde på min andra blogg Familjen W.

Lampor till barnrummet

Äldste sonen älskade sin discolampa och när lillebror rev sönder lampan och snurrmekanismen var han inte glad. Men jag gav lampan nytt liv som fönsterlampa genom att ta lös själva kulan och hänga en lampsladd i den. Den ger ett väldigt mysigt ljus när det är mörkt.

Den sista lampan har jag bara kombinerat en stjärnlampa och en fot. På stjärnlampan har jag satt två virkade ögon för att skapa en Mariostjärna. Passar perfekt i spelgalna sonens rum.

Elsäkerhet när du gör unika lampor

De bästa unika lamporna till ditt hem gör du själv och det är nästan bara fantasin som sätter gränserna. Men när det kommer till el ska man såklart alltid vara lite vaksam. Köp gärna färdiga, gjutna elsladdar om du är osäker. Då kan inget gå fel. Annars är det inte svårt att koppla på en ny kontakt eller lamphållare, jag fick lära mig hur man gör det i skolan och det är inte mycket som kan gå fel.

Dagens ledlampor är väldigt bra eftersom de inte blir varma på samma sätt som glödlampor blev. Om du använder led-lampor behöver du inte vara orolig för att det ska börja brinna om du gör en lampskärm av tyg eller papper. Ha ändå alltid ett avstånd mellan lampan och tyget eller pappret för att göra en säker lampa.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *