Torkställning av myggfönster

Jag älskar odling och försöker odla så mycket av våra grönsaker som jag bara kan. Vi har självhushållar ambitioner och just nu odlar jag 80 % av alla grönsaker vi äter juli – mars. Det är jag riktigt nöjd med. Du kan läsa mer om odlingarna i min blogg Familjen W. Något vi är 100 % självförsörjande på är kryddörter och örtte. Det är förhållandevis lätt att odla och mycket av örterna kan torkas, vilket sparar plats i frysen. När jag ska torka örter krävs det mycket plats och därför har vi konstruerat en stor torkställning av gamla myggfönster.

Bild på torkställning av myggfönster

Så bygger du en torkställning av myggfönster

Konstruktionen är hur enkel som helst. Två myggfönster sätts ihop med fyra små ben. Varje ben är fäst med 1 skruv i varje myggfönster. Det gör konstruktionen lite instabil men fördelen är att den blir hopfällbar. När torksäsongen är över viker jag bara ihop myggnäten och så är den enkel att förvara i garderoben.

Närbild på ett av benen till torkställningen där man ser hur skruvarna är placerade.

En stor fördel med den här gigantiska torkollan är att jag kan torka stora mängder örter. Jag kan också torka andra saker, exempelvis bondbönor och vitlök. Den är lätt att flytta, vilket är tur eftersom den står på golvet på mitt kontor hela sommaren och hösten. Vill man inte ha den på golvet kan man också ställa upp torkställningen på ett bord.

Torkställningen från sidan där man ser de olika planen.

Vad gör jag om jag inte har några myggnät?

Jag använde myggfönster som stod i vårt gammhus och var trasiga. Inga av fönstren passade till något fönster som vi använder och därför känns det helt okej att använda dem så här. Om du inte har några myggfönster tillgängliga kan du kanske hitta några på gårdsloppisar? Det går alldeles säkert att spänna väv mellan någon annan ram också, exempelvis en stor tavelram.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *