Laga stickade plagg

För några år sedan stickade jag en väldigt anvancerad kofta till Oskar som han använde nästan oavbrutet. Till slut började ärmarna på koftan att fransa sig. Sedan stickade jag en Riddari och han började använda den istället. Koftan blev liggande. Tills nu, när jag läste om en teknik för att laga stickade plagg och bestämde mig för att försöka göra något åt koftan. Jag hade ju ändå lagt ner så mycket tid på den.

Hål i mudden på en kofta.

10 Rows a day hittade jag en mycket bra beskrivning på hur man repar upp tröjan från botten och sedan stickade jag bara en ny mudd. Det var faktiskt otroligt enkelt.

Nya muddar och kortare ärmar blev resultatet när jag skulle laga ett stickat plagg.

Repa upp stickade plagg från botten

Det kändes läskigt från början att klippa i mitt stora arbete men det var väldigt enkelt att repa upp från botten. Sedan var det bara att sticka en ny mudd nedåt. När jag ändå var i gång, passade jag på att korta av ärmarna som varit för långa hela tiden.

Bild på koftan innan jag gjorde ändringarna.

Koftan är ganska tung och därför hade den med tiden dragit ut sig ganska mycket och blivit lite för lång. Därför gjorde jag även en minskning i botten, för att få en tröja som var behagligare att använda. Jag minskade till det understa knapphålet. Det här minskningen var lite mer komplicerad eftersom koftan är stickad i bakstycke och två framstycken. Det innebär att jag var tvungen att klippa och avmaska varje stycke för sig själv och att klippa i rätt rad varje gång var faktiskt inte helt lätt.

Som du ser på bilden har jag misslyckats lite och mönstret ser inte helt likadant ut på höger och vänster sida. Det är inget man tänker på när han har på sig koftan men irriterar mig lite grann ändå. Nu måste jag bara hitta den sista knappen så att alla knappar kan knäppas igen. Sedan är den klar. I värsta fall får jag göra en ny för till den här koftan har jag gjort egna knappar i trä.

Av garnet som lev över när jag lagade koftan, gjorde jag ett två par halvvantar. Det gäller att ta till vara på allt material.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *