Lappa och laga byxor

Man kan bli lite knäpp av att hålla på med återbruk. Ibland går jag runt och stirrar på familjens slitna, vackra jeans och planerar vad jag ska göra av dem när de inte duger som byxor längre. Men det är ju inte miljömässigt, hållbart beteende att ta byxor som fortfarande går att använda och sy en kudde av dem. Så därför börjar jag med att lappa och laga byxor.

Ett par byxor med lappar på knäna.

Lappar på knäna

På 80-talet när jag växte upp, var det pinsamt att ha lagade kläder. Det innebar att man inte hade råd att köpa nya. Mammorna vände därför ut och in på sig för att göra lagningar som inte syntes. Idag är det annorlunda. Att lappa och laga byxor innebär att man bryr sig om klimatet och inte är en sån där slit och slängperson. Vi vill ju inte förstöra framtiden för våra barn. Alltså vill vi naturligtvis att lagningarna ska synas ordentligt. Stora, gärna färgglada lappar på barnens knän är status, i alla fall i min värld.

Mina barn sliter alltid byxorna på knäna. Först blir det hål på högerknät, sedan vänsterknät och sedan hål på lappen på högerknät. Sen brukar de oftast ha växt ur byxorna och jag kan sy en snygg väska av jeans istället.

Ett par lappade och lagade byxor.

Ett enkelt sätt att laga barnens jeans, är att klippa ut en gäng lappar, sicksacka runt kanterna på maskin och sedan sitta och sy fast lappen när man tittar på tv på kvällen. Byxbenen är oftast så smala att det är svårt att sy på maskin förrän man kommer upp i stl 128. Gör stora lappar som inte bara täcker hålet, utan också det slitna partiet runt hålet. Då håller lagningen längre.

Vill du lära dig mer om att laga byxor och andra klädesplagg rekommenderar jag boken Lappat och Lagat av Kerstin Neumüller. Där kan du lära dig om fler sätt att använda lagningarna till att göra kläderna snyggare och roligare.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *