Kroklist av små skiftnycklar

Varje gång man köper en billig produkt som ska skruvas ihop hemma, får man med dessa små fasta nycklar. De är verkligen jättedåliga och jag går alltid och hämtar verktygslådan istället. Sen ligger de där små verktygen som följde med och skräpar i verktyglådan. Ingen använder dem någonsin. Nu senast när jag köpte en flismaskin till trädgården fick jag två likadana. Vad skulle man kunna göra av de där? tänkte jag medan jag skruvade ihop maskinen. Kanske en kroklist? Har jag tänkt det så måste jag ju pröva, så nästa dag gjorde jag en kroklist av små skiftnycklar och det blev jättebra!

En kroklist sitter på ett skåp ovanför kylen. Krokarna är gjorda av små skiftnycklar.

Det svåra med det här projektet var att böja nycklarna och att borra hål i dem. Att jobba med metall är alltid lite klurigt tycker jag. Jag skrev en liten tutorial för hur de böjer små fasta nycklar eller annat i metall, ifall någon vill göra likadant.

Böja små skiftnycklar till kroklisten

Jag började med att sätta fast nyckeln i skruvstädet. Sedan värmde jag den lite med en varmluftspistol. Har du ingen varmluftspistol funkar det kanske med en hårtork?

Böjer en fast nyckel med en tång.

För att få hävstång och för att metallen nu är varm, använde jag sedan en polygrip och böjde skiftnyckeln så långt det gick. Det var förvånandsvärt lätt!

En nyckel sitter runt en rundstav som är fastsatt i snickarbänken med limtvingar.

För böja nyckeln lite till och få till en snygg rundning på den, spände jag sedan fast den runt en rundstav. Sedan gjorde jag likadant. Jag värmde med limpistol och böjde så långt det gick med tången. Sådär. Nu är verktyget böjt till en krok. Då ska vi bara borra hål i den också.

Borra hål i metall

Det här är jag verkligen ingen expert på men jag har gjort fel många gånger, så jag vet i alla fall vad man ska undvika. När man borrar i trä kan det vara bra att borra ett mindre hål först och sedan borra upp det med en störra borr för att undvika sprickor. Det är helt onödigt med metall. När borrade i en emaljgryta gick två borrar sönder och inte var det lättare att borra det stora hålet ändå. Så gör ett så stort hål som du behöver på en gång.

Närbild på fast nyckel med ett hål i.

Använd en borr som är avsedd att borra i metall med och ta det sedan långsamt. Borren äter sig sakta men säkert genom metallen och du vinner ingenting på att trycka hårdare på borren. När du är klar kommer det att ligga metallspån överallt. De är lätta att samla ihop med en magnet.

Sätta ihop kroklisten

Nu är nycklarna böjda och borrade igenom. Nu är det bara att säta ihop kroklisten. Välj ut en planka som är lagom lång och skruva fast nycklarna i plankan. Sådär! Nu är kroklisten av små skiftnycklar färdig!

Närbild på en av krokarna till kroklisten.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *