Skärbrädor med läderhandtag

Jag har länge velat slänga våra plastskärbrädor. De är gamla, fulla med repor och plast är ju aldrig kul. Jag hade tänkt mig att hitta en stor, tjock träplanka och kapa ut en rejäl skärbräda men det ville sig inte riktigt. Men så kom jag på att vi har några skärbrädor kvar från köket uppe. Vi rev ut delar av köket uppe för att kunna göra rum till Noa och det var ett sånt där klassiskt kök med skärbrädor i köksinredningen. Av dessa kunde jag göra några skärbrädor med läderhandtag.

Bild på skärbräda på arbetsbänk.

Så gjorde jag mina skärbrädor med läderhandtag

Jag kapade bort kanten på skärbrädan och fick en fin, platt skärbräda. Trots att de suttit i köket sedan 1960 när huset bygdes, verkar de inte ha använts alls. De ser helt nya ut. Därför behövde jag inte ens slipa trät, annat än i kanten. Skärbrädorna var lite långa, så jag delade dem lite grann. Det gav en liten skärbräda och två lite större skärbrädor.

Läderskärp bredvid skärbräda.

I mina gömmor fanns också ett läderskärp som var för litet för allas magar. Det fick bli mitt handtag. Jag kapade tre lagom stora bitar, eftersom jag skulle göra 3 skärbrädor. Det var inte så lätt. Läder är hårt och jag hade inga bra verktyg för att dela på det. Det fick bli lite yxa, lite kniv, lite mer kniv och sedan var skärpet i bitar. Jag spikade sedan fast lädret längst upp på skärbrädan med nubb.

3 skärbrädor med läderhandtag.

Som en sista touch brände jag in vad varje skärbräda ska användas till. Lök, Kött och Grönt. Eftersom jag inte har någon fin brännpenna, använde jag makens lödkolv och det funkade riktigt bra. Sista steget var att olja in skärbrädorna så att de håller sig lite längre. Jag använde vanlig matolja.

Skärbrädor med läderhandtag hänger på krokar på väggen.

Anledningen till att jag ville ha handtag på mina skärbrädor, var att jag vill kunna hänga upp dem. De torkar bättre och håller bättre om de får hänga fritt. Dessutom tar det mindre plats i mitt lite trånga kök. Det här var ytterligare ett steg i vår köksrenovering. Nu blev vårt kök ännu mer praktiskt och faktiskt ännu snyggare.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *