Torkdukar som ersätter hushållspapper

Sedan Charlie kom har vårt användande av hushållspapper exploderat och alla försök jag gjort att använda servetter eller gamla, utslitna lakan hade misslyckats. De suger helt enkelt inte tillräckligt bra när någon har spillt ett helt glas mjölk. Så fick jag plötsligt ett tips på Pinterest: Tygdukar som ersätter hushållspapper. Det verkade fantastiskt praktiskt tyckte jag och dessutom ett kul återbruksprojekt. Så jag gjorde ett försök att skapa mina egna torkdukar som ersätter hushållspapper.

Torkdukar som hänger på en ställning.

Så gör du dina egna tvättbara torkdukar

Jag visste att i mina gömmor fanns en morgonrock i ganska tunn frotté som Oskar sytt i slöjden som barn och hans mamma sparat. Eftersom den inte passade någon i familjen låg den bland mina återbrukstyger. Desstutom fanns en massa skjortor som inte passade barnen lägre plus lite annat småtygigt. Jag valde bara rena bomullstyger för att kunna tvätta i 60 grader om jag behöver.

Två högar med kvadratiskt tyg. Den ena med frotté och den andra med mönstrade bomullstyger.

Sedan skar jag ut dessa i stl 20 x 25 cm. Jag fick ut totalt 22 torkdukar av morgonrocken och det täcker vårt behov ganska bra. Jag hinner tvätta nya innan ställningen är tom. Nu är det bara att lägga rektanglarna räta mot räta mot varandra och sy ihop. Jag använde mig av overlocksöm för att slippa sick-sacka alla tygbitar först. Det fungerade väldigt bra. Lämna ca 10 cm på ena kortsidan öppet så att du kan vända arbetet rätt.

En symaskin syr en stickningssöm i kanten på torkdukarna.

Vänd arbetet och se till att trycka ut kanterna så bra som möjligt. Pressa sedan med strykjärn så att torkduken blir platt. Nu ska hålet sys igen och samtidigt syr du en stickningssöm runt hela arbetet. En stickningssöm är en söm som syns. Sy så att kanten på tyget följer insidan av symaskinsfoten så får du en bra kantsöm.

Närbild på en torkduk som ersätter hushållspapper.

För att inte delarna skulle åka isär, sydde jag också en kurvig stickningssöm över hela torklappen.

Upphängning

Jag ville ha ett ställ att hänga upp torkdukarna på, så att vi kan ta med oss dem till soffan, ut i trädgården eller var helst vi nu hade behövt hushållspapper. Därför bygde jag ett ställ med en pinne där jag kunde hänga upp mina torklappar. Beskrivning på hur du gör stället kommer senare. Du kan naturligtvis hänga på en krok i köket eller lägga i en korg istället.

Om du vill kunna hänga upp dina torkdukar i frotté behöver du någon typ av upphängning. Jag valde att lösa det på enklast tänkbara sätt: Genom att göra ett knapphål i mitten, längst upp på alla dukar.

Ett maskinsytt knapphål sprättas upp med en sprättare.

Hur man gör ett knapphål är väldigt olika på olika symaskiner, så slå upp hur man syr ett knapphål på precis din symaskin om du inte vet hur man gör. Sprätta sedan upp hålet och sedan är torkduken klar. Nu kan du använda torkdukar istället för hushållspapper varje gång syltiga små händer ska torkas eller ett glas vatten torkas upp.

Att sköta sina torkdukar

Jag tvättar mina torkdukar i 40 grader tillsammans med den övriga tvätten och kör sedan i torktumlaren. Funkar alldeles utmärkt. Tänk bara på att inte välja tyger som kommer att färga men om man återbrukar är det ju oftat inget problem. Kläderna är redan ganska urtvättade.

Follow my blog with Bloglovin

Blogglistan

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *