Hemsnickrad kökshylla

Vi fortsätter vår köksrenovering, även om den stannar av lite grann när vårbruket kommer igång. Vi behöver mer förvaring till köket och precis där vi vill ha en hylla, ryms ingen köpt lagerhylla. Det är jag väldigt glad för, eftersom det innebär att Oskar fick snickra en egen av gamla golvplank. Det tog naturligtvis lite längre tid än att springa till butiken och köpa en hylla men nu har vi en robust och vacker hemsnickrad kökshylla som kan stå där så länge vi bor kvar i huset.

Hemsnickrad bokhylla av tjocka golvplank i kök.

Hyllan består av 4 golvplankor som limmats ihop två och två. Mellan går några hyllplan gjord av samma golvplankor, som skruvats in i bokhyllan. Sedan finns några tunnare hyllplan som vi tagit från ett skafferi i gammhuset. Det gör att hyllplanen redan har en underbar patina, trots att hyllan är helt ny.

Kokböcker som står i en hylla med ett strykjärn som bokstöd.

Titta vilka fina stickmärken hyllplanet har. Här har många generationer kvinnor fäst hyllpapper med häftstift. Jag använder ett gammalt elstrykjärn som bokstöd och det fungerar förvånandsvärt bra. När jag fortfarande köpte kokböcker var jag vegetarian. Numera äter jag kött men hittar alla mina recept på internet, så min kokbokssamling representerar inte mina matvanor helt.

Hyllplan på hemsnickrad kökshylla. I hyllan syns ett gammalt träkärl som används som fruktfat.

Hyllplan till kökshyllan

Hyllorna har vi fäst med de gamla konsollerna. Både snyggt och enkelt! Oskar har gjort allt snickarjobb och även om han klagar på att den är sned och vind är det ingenting som jag upplever som störande. Det enda jag har gjort i det här projektet är att bestämma var hyllplanen ska vara och ge hela hyllan en ytbehandling. Jag la på två lager Danish oil, en träolja som ger en fantastisk yta. Eftersom vi har smått galna små barn är hyllan också fäst i väggen med vinkeljärn.

Jag är väldigt glad för vår hemsnickrade kökshylla. Den är robust och vacker på samma gång och ger vårt kök precis den där mysiga hemkänslan som jag vill köket ska ha. Inget vitt och fräscht eller svart och blankt här inte. Hemgjort, gediget och uttrycksfullt ska det vara!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *