Allergifria- och miljövänliga påskdekorationer

Eftersom jag varken tål björkris eller blommande blommor inomhus, kämpar jag alltid för att skapa en allergifri påsk. Dessutom gör mitt miljöengagemang att jag inte vill köpa varken naturfjädrar eller syntetvarianter. Hur gör man då för att skapa en mysig påskstämning utan både björkris och fjädrar? Så här skapar jag allergifria och miljövänliga påskdekorationer.

Påskris med virkade ägg och tygband.

Allergivänligt påskris

Mitt påskris består aldrig av björk eftersom jag är björkpollenallergiker. Istället tar jag tar grenar av rönn, kornell eller som i år svarta vinbär. Då behöver jag inte riskera att riset slår ut och hela påsken blir en enda allergichock. Jag sätter aldrig något vatten i krukan, utan riset får stå med bara kvistar hela påsken, bara för att jag tycker att det är snyggare så men vill man ha grönska på bladen så är ju svarta vinbär perfekt för de doftar så gott. Påskliljorna virkade jag för några år sedan. De står fina i sin vas med ätpinnar som stjälkar och är lika snygga år efter år och ger inga allergier.

Närbild på ägg och tygband i ett påskris.

I påskriset hänger ägg som jag virkade för flera år sedan. De får ersätta de köpta plast eller pappersäggen som man kan köpa. Istället för fjädrar har jag tygremsor som jag tror kommer från ett utslitet lakan. Perfekt återbruk tycker jag och både ägg och tygremsor kan användas år efter år om man vill!

Miljövänliga äggkoppar

Äggkoppar av äggkartonger formade och målade som kaniner och två virkade äggvärmare.

Att pyssla ihop ett par miljövänliga och återbrukade äggkoppar går snabbt. Det gäller bara att klippa så att man får en form man vill ha och sedan måla.
Äggvärmarna virkade jag 2010 och tyvärr har mina blogginlägg tidigare än maj 2010 försvunnit i flytten till nya siten. Därför vet jag faktiskt inte var mönstret till dessa fina äggvärmare finns. Tyvärr för jag skulle gärna virka några till själv.

Ägg i hemgjorda gula äggkoppar och en äggvärmande höna.

Jag hoppas att det ger er lite tips på hur ni ska skapa allergifria- och miljövänlig påskdekorationer och skapa en härliga påskstämning för alla. Glad påsk allihopa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *