Ett värmande hjärta

5 hjärtan av olika material. Manchester, flanell, filt, jersey
Små risfyllda hjärtan som värms i micron för att värma händerna en kall dag.

En risvärmare formad som ett hjärta är en perfekt present till någon du tycker om på alla hjärtans dag. Det lilla hjärtat är riktigt skönt att värma händerna på en så här kall vinter. Om du dessutom lägger lite lavendel i hjärtat doftar det underbart när du tar ut det varma hjärtat ur micron. Om tyg använder du gamla kläder som kanske har fläckar som inte går bort på framsidan men är fina på baksidan, håliga byxor eller små barnbodys. Återbruk är bäst!

Här kommer en tutorial på hur du syr ett eget värmande hjärta av gamla kläder. 

Material till värmande hjärtan

Först några varningens ord. Eftersom hjärtat ska värmas i micron vill du absolut inte ha några plasttrådar i hjärtat, varken i tyg eller i sytråd. Se till att sy med en tråd av bomull och välj ett tyg som består av 100 % naturmaterial: bomull, ull eller lin. Det står på tvättrådslappen på alla plagg vad de innehåller. 

Jag testade lite olika tyger och skönast att hålla i var filt. Även flanellen tyckte jag blev väldigt bra, maken gillade manchester. Över lag kan man säga att lite tjockare tyg var bättre än rent t-shirt tyg.  

Det här behöver du:

  • Avlagda kläder i 100 % bomull, ull eller lin
  • Ris
  • Torkade lavendelblommor
  • Bomullstråd

Det här projektet är inte svårt men lite pilligt, så det är bra om du har i alla fall lite syvana. 

Så här syr du en hjärtvärmare

Pepparkaksformar är bra att använda som mallar

Börja med att rita hjärtan. Du kan exempelvis använda pepparkaksformar. Det stora hjärtat på bilden blev väldigt bra storlek på hjärta om man inte la till någon sömsmån. 

Nåla fast mallen på en bit tyg och klipp ut två hjärtan. 

Sicksacka kanterna och nåla sedan ihop räta mot räta. Nåla med många nålar så att tyget inte glider. Lämna en glipa öppen så att du kan vända och fylla hjärtat. En öppning lika stor som mellan de två nålarna där jag pekar är lagom. 

För att få rätt form på hjärtat börjar du sedan sy längst upp i mitten, fram till öppningen. Fäst och sy sedan andra sidan. Det här är lite pilligt. Sy långsamt så att det blir bra!  Vänd hjärtat rätt. Putta ut alla sömmar med en sticknål eller dyligt för att få till formen. Om tyget är lite hårt kan du sedan klippa små kilar i mitten och i kurvorna för att det ska bli lättare att få till formen när du vänder. 

Tips!

Om det känns lite svårt att sy så här och få till en bra form på hjärtat kan du sy från rätsidan istället. Då lägger du de två bitarna avigsida mot avigsida och syr en raksöm 0,5 cm från kanten. Det vita hjärtat med rosa hjärtan på är sydd så. Det funkar om du har ett tyg som inte behöver sicksackas som filt eller jersy.

Nu är det dags att fylla hjärtat. Jag hade ungefär 1,5 msk ris i varje hjärta och en nypa lavendelblommor.

Att fylla med ris är lite pilligt, i en tratt fastnar de ju bara. Gör istället en liten spritspåse av papper som hjälp när du fyller. Då kan du pilla och vika och dra lite i pappret så att riskornen smiter förbi. 

Sy sedan ihop det lilla hålet för hand. 

Ett varmt hjärta att hålla i handen när du fryser

Färdigt! Ett värmande hjärtan att skänka till någon du tycker om på alla hjärtans dag. Bara att lägga in ca 15 sekunder i micron och sedan kan man värma sina frusna händer och känna den underbara doften av lavendel. 

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *