Halvvantar av en gammal tröja

Halvvantar eller torgvantar är ett perfekt plagg för alla oss som är frusna. Om det bara är lite kallt kan man ha de ute men jag har oftast mina inne i mitt dragiga hus på vintern. Eftersom fingrarna är fria så funkar det bra att både sticka, städa och spela sällskapsspel med vantarna på.

Jag har både stickat och virkat halvvantar tidigare men när mitt älskade par av mormorsrutor var helt utslitet ville jag göra något annat. Så jag sydde ett par av en gammal tröja. Det tycker jag är ett perfekt projekt för dig som har lite syvana och vill börja med återbruk. Så jag gjorde en tutorial som berättar hur du ska göra.

Halvvantar eller torgvantar av en gammal tröja

Du behöver

1 gammal tröja (ärmarna)

1. Lägg tröjan på bordet och klipp av en bit av ärmen, lite längre än du vill att halvvantarna ska vara så att du får plats med en fåll. Klipp en lika lång bit av den andra ärmen.

2. Lägg handen på vanten och rita var du vill ta in vanten lite grann. Nåla gärna längs med linjen och prova för att se så att den passar. Om du är osäker, rita lite längre ut. Det går alltid att sy in en för stor vante men det är svårt att korrigera om du klippt en för liten bit tyg.

3. Klipp med 1 cm sömsmån bort tyget utanför markeringen. Lägg plagget räta mot räta och nåla. Sy sedan ihop vanten med en elastisk söm. Jag använde overlocken på min symaskin men det går lika bra med en tät sick-sack. Pröva så att du är nöjd med passformen. Om det är för löst någonstans kan du sy in lite till.

4. Lägg din färdiga vante ovanpå den andra ärmen och markera var du ska klippa. Gör sedan likadant på andra sidan. Jag har tagit för vana att alltid göra ett mönster av det jag producerar. På så sätt är det enkelt att göra en till om jag blir nöjd med något. Om jag inte blir nöjd är det lättare att göra anpassningar till nästa om jag har ett mönster. Så jag ritade av arbetet och klippte tills det var lika stort som vanten jag redan gjort och sedan la jag det på den andra vanten. TÄNK PÅ att göra en högervante och en vänstervante. Tummarna behöver vara på olika plats för att det ska bli så.

5. Gör en fåll längst upp på vantarna. Jag använde en tvillingnål för att få en snygg söm men det går alldeles utmärkt att använda en overlocksöm eller tät sick-sack istället.

6. Nu är det bara tumhålen kvar. De får du sy för hand. Kasta över kanten för att fästa alla trådar. Vik sedan in en smal kant och sy med små stygn fast inviket.

Klart!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *