Risvärmare – Perfekt julklapp att göra själv

Om man vill minska konsumtionen men ändå visa sina nära och kära att man bryr sig om dem, så är ju hemgjorda julklappar det bästa som finns. Om man dessutom gör julklapparna av återbrukat material, ja då ligger man verkligen i tiden och har gjort något för miljön. Så jag tänkte ge ett enkelt tips på en julklapp som uppskattas av många – en liten värmekudde för pannan eller andra små områden. Jag satte ihop en liten tutorial som jag hoppas att ni kan följa. 

Värmekudde

En värmekudde att värma sig i när vintern är en perfekt hemmagjord julklapp. Den går att fylla med vete och blir då en traditionell vetevärmare eller vetekudde men jag tycker att det blir lite bättre om man fyller den med ris. Ris har dessutom de flesta hemma, så du behöver inte leta runt efter vete. 
Det här är en liten modell som är till för att lägga över ögonen eller i pannan när man är förkyld eller har spänningshuvudvärk. Därför innehåller den också lite lavendel så att den doftar gott och avslappnande när man värmer den. 

Val av material

Att sy en risvärmare är ett väldigt enkelt projekt och det räcker egentligen att du vet hur en symaskin fungerar för att du ska kunna sy en själv. Men några saker är viktigt att tänka på. Eftersom tyget ska värmas i micron är det viktigt att välja ett tyg som är 100 %  bomull. Det är särskilt viktigt att tänka på när du använder återbrukat material eftersom kläder ganska ofta innehåller i alla någon fall procent plast av något slag. Det är bara att läsa på lappen där det står vad plagget är tillverkat av. Jag valde en flanellskjorta i 100 % bomull. 
Anledningen till att du inte ska använda plasttyger är att de kan börja brinna i microvågsugnen om du har otur. Tänk också på tråden! Köp en bomullstråd inte polyester. 

Material

När du ska göra din egen lilla risvärmare behöver du:
  • Bomullstyg som räcker till två bitar 10×25 cm 
  • Bomullstråd
  • ca 1 dl ris
  • ½-1 tsk torkade lavendelblommor
  • ev torkade lavendelblommor
  • sax, nålar
Steg 1: Klipp ut två bitar tyg som är 10 x 25 cm. Lägg till 1 cm sömsmån runt hela. Sick-sacka sedan alla kanter. Lägg tygbitarna räta mot räta och nåla ihop. 

Steg 2: Sy ihop 3 sidor. Spara en sida osydd för att kunna fylla kudden. Vänd arbetet rätt och pressa. Vik in och pressa den osydda kanten. 
Steg 3: Jag tycker att det irriterande med värmekuddar för micro, är att allt vete eller ris gärna hamnar i en stor hög i ena hörnet och så blir det kallt i det andra hörnet. Därför syr jag två kanaler på tyget. Kanalerna syr jag genom att göra två sömmar med ungefär 3,3 cm mellanrum. Det är inte jätteviktigt. En kanal kan vara 4 cm och två tre, det funkar alldeles utmärkt. 

Steg 4: Nu är det dags att fylla kudden. Jag gjorde en liten tratt av papper för att lättare få in riset i kanalerna. Fyll 1/3 av riset och ev 1/3 av lavendeln i varje kanal. 

Steg 5: Nu är det bara att sy ihop kanten du har sytt i och sedan är du klar!

Så enkelt är det att göra egna värmekuddar. Variera gärna form och och storlek för att få kuddar som passar till olika kroppsdelar och olika personer. Jag gjorde exempelvis några mindre kuddar i formen av ett hjärta för att värma frusna händer.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *