Problemet med internet tutorials

Jag använder mig gärna av mönster och tutorials på nätet när jag ska skapa. Det är enkelt att hitta det man vill ha och dessutom gratis. Men ibland hamnar man i lite knepiga situationer. Som när jag sydde min ryggsäck och följde ett mönster som var jättebra i början men inte alls beskrev hur jag skulle göra på de svåra delarna.

För något år sedan började jag på ett par tofflor av en tovad tröja, efter ett mönster jag hittade på nätet. De blev aldrig klara och har nu legat i flera år i min pysselgarderob. Anledningen till att de legat så länge är att när jag skulle börja sätta ihop delarna till tofflan kunde jag inte förstå hur bloggaren menade. Jag fick inte ihop tofflan och insåg att om man tittar noga på bilderna så har inte bloggaren använt samma delar som jag satt med. Det var helt enkelt fel i beskrivningen.

Det är ju inte så konstigt egentligen. Jag gör ju själv mönster och beskrivningar och vet att det kan vara ganska svårt ibland. Om man ger ut en bok eller publicerar något i en tidning så är det alltid någon annan som läser texten innan den publiceras. Då kan den personen säga att det här förstår jag inte. När man publicerar det man skrivit själv finns det ingen sådan rättande funktion och jag förstår ju hur man ska göra. Jag har ju gjort produkten.

För en tid sedan lagade min son kakor efter ett recept som jag skrivit upp i vår receptbok. Det blev totalt misslyckat, för han gjorde som det stod och inte som man ska göra. Att det står fel i receptet tänker aldrig jag på, för jag vet ju att det ska vara havregryn i även om det inte står att man ska ha i havregryn.

Så om ni försöker följa mina mönster men inte förstår hur man ska göra, fråga gärna. Jag kollar kommentarer någon gång i veckan och varje gång någon påpekat ett fel i mitt mönster så korrigerar jag det. På så vis blir beskrivningarna lite bättre hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *