Hämta ved med gamla byxor

Frosten biter och kvällarna blir kallare och då känner i alla fall jag för att tända en brasa i spisen. För att göra det lite lättare att hämta ved sydde jag en enkel vedhämtare av ett par gamla byxor.

Vedhämtare av gamla byxor – Tutorial

1. Klipp upp innersömmen på byxorna och kapa dem under gylfen. Nu har du två platta tygstycken. Pressa tyget och klipp till två rektanglar som är ungefär 80×45 cm. (Det är inte jättenoga hur stor tygstyckena blir, jag mätte efter ett vedträ för att få längden och min man gillar att kapa långa vedträn.)

2. Om tyget inte är jättestabilt kan du klippa ut och pressa fast ett mellanlägg. Har du kraftiga jeans behövs det inte.

3. Klipp till två handtag. ca 40 cm långa. Jag använde ett gammalt skärp men du kan också använda väskhandtag, sy i jeans eller canvas. Jag ska vara helt ärlig, att sy i läder var väldigt svårt och innebar många svordomar, så ett annat alternativ är nog att föredra trots att bältet blev väldigt snyggt.

4. Sicksacka kanterna och nåla sedan ihop räta mot räta. Sy ihop alla sidor men lämna ett hål så att du kan vända arbetet rätt. Tänk på att lägga handtagen på rätt sätt. De ska alltså in mellan de två tygstyckena och allt som ska synas är de två ändstumparna. När du syr över handtagen kanske du behöver en tjockare nål, till mina läderhandtag använde jag nål 100.

5. Vänd arbetet ut och in och pressa.

6. Sy ihop hålet där du vände tyget ut och in.

7. Sy en stickningssöm längst kortsidorna för att förstärka handtagen.

Så, nu är den klar att använda. Bara att gå och hämta ved till brasan.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *